Hem / Våra nyheter / Nyhetslista / Samsyn Småland – viktigt samarbete mellan olika idrotter

Samsyn Småland – viktigt samarbete mellan olika idrotter

Många barn och ungdomar tvingas välja idrott alldeles för tidigt. Därför bedriver vi tillsammans med sex SDF satsningen Samsyn Småland som går ut på att skapa förutsättningar för att barn och ungdomar ska kunna hålla på med flera idrotter samtidigt.

I april hölls en träff inom satsningen där vi tillsammans med Smålands Innebandyförbund, Smålands Fotbollförbund och Smålands Ishockeyförbund bjöd in utvalda idrottsföreningar från Kalmar kommun och Öland till en digital träff för att kunna diskutera verksamheten, samarbeten mellan klubbar och de lokala förutsättningarna för att bedriva verksamhet.

- Träffar som dessa göra att idrottsföreningarna kommer närmre varandra, de inser att deras verksamheter ligger ganska nära varandra och att det inte är farligt att ta kontakt och prata med en annan förening. De inser att alla föreningar brottas med samma problem, säger Therese Möllevi, idrottskonsulent på RF-SISU Småland på Öland och fortsätter:

- Det handlar ju i grunden om att vi ska skapa förutsättningar för våra barn och unga att kunna hålla på med flera idrotter, vi gör detta för barnens skull.

SDF:en viktiga i arbetet

- SDF:en är otroligt viktiga i detta arbete och det är de som är avsändare till satsningen. Förbunden är med i Samsyn Småland och kan signalerat till sina föreningar att det är detta som gäller och att vi ska göra det enkelt för barnen.

Therese berättar vikten av att få föreningarna att öppna ögonen för att det är de grundmotoriska rörelserna som är viktiga i träningen. Man behöver inte bara göra fotbollsövningar under fotbollsträningen utan kan även tänka andra idrotter. Varför inte involvera en klubba eller en basketboll och använda fantasin?

Samarbete lättare i mindre kommuner

- Jag försöker också få föreningarna att bjuda in varandra. Att barnen som spelar innebandy kan åka och hälsa på fotbollsföreningen med sitt lag. Det är sådana här saker som kan komma fram och diskuteras när vi har samsynsträffar.

Utmaningar man kan stöta på är just att få idrottsföreningar att höja blicken och ha ett bredare tänk. Att de inte bara kör sitt race utan pratar med varandra innan de planerar in cuper och matcher.

- Här på Öland är det ju lättare att samarbeta medan det blir lite svårare i större kommuner, konstaterar Therese.

Satsningen lever i allra högsta grad i Småland, tyvärr kom pandemin och satte stopp för fysiska träffar men fler digitala träffar är på gång i Småland.

Henrik Landén på Smålands Fotbollförbund delar i detta klippet med sig av sina tankar efter träffen:

Om Samsyn Småland

Sex småländska specialdistriktsförbund (SDF) har enats om att arbeta och ta gemensamt ansvar för att ge barn och ungdomar (upp till och med 15 år) möjlighet att hålla på med flera olika idrotter samtidigt:

  • Småland-Blekinge Handbollsförbund
  • Bandydistrikt Småland
  • Småland-Blekinge Basketbolldistriktsförbund
  • Smålands Fotbollförbund
  • Smålands Ishockeyförbund
  • Smålands Innebandyförbund