Hem / Våra nyheter / Rörelse och glädje i fokus på Oskarshamns BBK:s basketskola

Rörelse och glädje i fokus på Oskarshamns BBK:s basketskola

Första veckan på sommarlovet genomförs basketskolan av Oskarshamns Basketbollklubb tillsammans med Oskarshamn kommun, något som varit en återkommande sommarlovsaktivitet för barnen sedan 1996.

På Kristinebergs skolgård är det full aktivitet. Basketbollar studsas och skratt delas av de 150 barnen på årets upplaga av basketskolan. Pandemin har satt stopp för den populära basketskolan under två år, därför är det extra roligt att alla 150 platser är tillsatta i år. Barn från årskurs två till fem är indelade i 14 olika träningsgrupper där de spelar, leker och lär sig mer om både basket och värdegrundsfrågor inom idrotten.

- Basketskolan startade 1996 och har alltid varit välfylld. Som mest har det varit ungefär 300 deltagare under ett och samma år, berättar Mattias Svensson, projektledare för basketskolan och engagerad i Oskarshamns BBK.

Undervisning.jpg

Foto: Ungdomsledare finns det gott om på basketskolan i Oskarshamn. 

Med tanke på det stora deltagarantal som varit genom åren är Oskarshamns basketskola något många i kommunen känner till. Antingen har de varit deltagare som barn eller så har de, precis som många andra, varit ledare.

- I princip alla som är ledare i föreningen i dag har varit med på basketskolan någon gång när de var unga. För ett par år sedan hade vi problem med att hitta ledare i alla åldersgrupper och hade cirka tio stycken i föreningen. I dag har vi 52, fortsätter Mattias.

Mattias menar att basketskolan är en stor del i att antal ledare i föreningen har ökat markant. Redan från årskurs sex kan ungdomarna välja att vara ledare under fyra dagars tid. Många av ungdomsledarna har tagit del av RF-SISU Smålands barnledarutbildning som riktar in sig på ledarskap mot barnidrott mellan 7–12 år. Just ledare är något Mattias själv varit under 1990-talet, något han minns tillbaka på med glädje. 

Foto: Basketbollar delas ut till alla deltagare så de kan fortsätta rörelseglädjen på hemmaplan. 

På plats delas det ut vattenflaskor och T-shirts till barnen men även varsin basketboll, något som bidrar till att de kan fortsätta spela basket på hemmaplan. Oskarshamns BBK vill göra idrotten tillgänglig för alla och för de som har det tufft ekonomiskt finns möjlighet att söka stöd via föreningen som då står för deltagaravgiften. Dessutom finns en kostnadsfri sommarskola nere vid hamnen, något som är nytt i kommunen sedan förra året. Där får barn och ungdomar varje vardag under veckorna 25–30 testa på basket eller utveckla sina kunskaper tillsammans med utbildade ledare. Under pandemin upplevdes en stor längtan tillbaka till basketen efter inställda träningar, matcher och turneringar och för att fler skulle få möjlighet att träna basket startades då sommarskolan som ett ytterligare komplement till den redan välfyllda och populära basketskolan.

- Vi hoppas självklart att detta ger basketen ett lyft i Oskarshamn och att det främjar rörelseglädjen för barn och ungdomar, avslutar Mattias. 

Kolla in klippet nedan för att ta del av glädjen från basketskolan: