Hem / Våra nyheter / RF:s ordförande Björn Eriksson på tvådagars Smålandsturné

RF:s ordförande Björn Eriksson på tvådagars Smålandsturné

Riksidrottsförbundets ordförande har besökt Småland under två dagar. Med nedslag i Kalmar, Nybro och Växjö fick Björn Eriksson möta en del av småländsk idrott. Och två landshövdingar!

˗ Vi är glada över att Björn Eriksson vill besöka oss i Småland. Under två dagar har vi hunnit att diskutera idrottens tillstånd under och efter pandemin samt möta både kommuner, regioner och givetvis flera idrottsföreningar, säger distriktsidrottschef Rickard Strandberg.

Onsdagen (3/11) inleddes med besök hos landshövding Peter Sandwall på residenset i Kalmar, tillsammans med delar av RF-SISU Smålands styrelse och ledning. Därefter bar det av till Nybro och med möten med Nybro kommun, Nybro Vikings och Nybro Ju-Jutsu samt besök på Nybro Ridklubb.

Arenastaden är ett givet stopp i Växjö. Växjö DFF och Växjö Vipers fick möjlighet att samtala med Björn Eriksson och senare även representanter för de småländska SDF:en Korpen, ishockey och gymnastik.

Att möta föreningar och förbund i sin egen vardagsmiljö, är något RF:s ordförande tydligt uppskattar.

˗ Det är alltid lika roligt, framför allt när man träffar flera föreningar samtidigt. För det slår en alltid att när en förening pratar, så säger nästa förening att ”det där stämmer, så tänker vi också” men så säger den tredje att ”vi har annat problem”. Då får man den här mångfacetterade föreningsbilden, som är så härlig att få, säger Björn.

Sedan fortsatte turnén till möten med Växjö kommun och landshövdingen i Kronoberg, Maria Arnholm.

Du har träffat två landshövdingar på två dagar - varför är det viktigt att idrotten är i de rummen?

˗ Därför att en landshövding och en länsstyrelse kan till viss del prioritera olika frågor, och det tycker inte jag man ska missa. Dessutom är det faktiskt så att de är statens regionala representant. Om de drar jämnt med kommuner och regionparlament, då blir besättningen desto starkare. Det tror jag vi i idrotten har glädje av, svarar Björn, som för sig lika självklart och bekvämt i både klubblokal och länsresidens.

Efter två dagar i Småland - vad är din bild av idrotten i Småland?

˗ Jag nickar, tillfredsställd, när ni säger till mig så här: ”Vi är störst bäst och vackrast”, och ni gör det med glimten i ögat, lite på det där ”göteborgska viset”. Och jag tycker ni är himla bra, skrattar Björn Eriksson.

Småland är stort, och avstånden är långa. Självklart finns det likheter – men även olikheter - mellan exempelvis Kalmar och Växjö.

˗ Ni är alla smålänningar, men har olika förutsättningar, och då är det väldigt kul att jämföra Kronoberg med Kalmar län och då ser man att det finns ett kitt mellan. Nämligen Smålandsidrotten.

Rickard Strandberg menar avslutningsvis att dialoger med kommuner och regioner om idrottens utmaningar alltid är viktiga.

˗ Vi kan prata om idrottens återstart eller anläggningsutvecklingar varje dag här i Småland. Men när Björn Eriksson deltar, som de här dagarna, får vi ett nationellt perspektiv som vi alla har nytta av.

Text: Joakim Walltegen/David Faxå
Foto: David Faxå och Nicklas Wiberg

Bildtexter

Överst: På besök på länsresidenset i Växjö. Från vänster Anna Ståhl, länsstyrelsen, landshövding Maria Arnholm, Björn Eriksson samt Rickard Strandberg, AnnaLena Aronsson och Roger Ödebrink, samtliga RF-SISU Småland.

Nederst: Nybro Ridklubb visade upp sin anläggning för riksidrottsförbundets ordförande (t.v). Björn Eriksson i samtal med Laura Solterbeck, Växjö DFF, och Anna Sundström, RF-SISU Småland (t.h).