Hem / Våra nyheter / Nyhetslista / Motionsformen som når 100 000 deltagare

Motionsformen som når 100 000 deltagare

En motionsform för rutinerade orienterare liksom för nybörjare. Så kan friskvårdssatsningen ”Hitta ut” beskrivas.
Kurt Svensson, konsulent på Smålands Orienteringsförbund, berättar om utvecklingen de senaste åren – och om deltagarrekordet.

Det är ingen underdrift att säga att ”Hitta ut” har blivit en succé. Satsningen som från början kom från IKHP i Huskvarna för tio år sedan har spridit sig över Sverige och under coronapandemin har deltagarantalet varit större än något år tidigare.
– Mycket talar för att ”Hitta ut” kommer att nå 100 000 aktiva under året 2020 – nästan en fördubbling av hur det har sett ut de senaste åren, säger Kurt Svensson.
I sin roll som konsulent på Smålands Orienteringsförbund har Kurt följt motionsformens utveckling sedan starten och är själv aktiv.

Vad är grejen med ”Hitta ut” enligt dig?
– Det finns många saker, men framför allt enkelheten. Man har inga särskilda tider eller dagar att följa utan kan göra det när det passar en själv.
– Många har sagt att de inte tänker på att de motionerar eftersom de är så inne i att hitta kontrollerna, eller checkpoints som det kallas, fortsätter Kurt Svensson.
Under åren har ”Hitta ut” moderniserats och även utvecklats digitalt.
– Det har ju gjort att många yngre har fått upp ögonen för ”Hitta ut”. Enligt statistiken är det elva procent av alla deltagare som är orienterare sedan tidigare – resten är vanliga motionärer. Det är väldigt häftigt att så många är engagerade.

De senaste åren har fler städer och föreningar i Sverige hakat på i ”Hitta ut”-arrangemanget. Kurt Svensson berättar att det under 2020 har anordnatspå 60 orter i landet.
– I Jönköpingsområdet har vi hållit på från april till oktober, men jag vet att andra orter även kör en vintervariant.

Hur stort tror du att ”Hitta ut” kan bli?
– Sedan några år tillbaka är det Svenska Orienteringsförbundet som håller i satsningen, även om de lokala föreningarna fortfarande gör ett stort arbete. Med tanke på hur utvecklingen har sett ut de senaste åren ser vi ju ett jättestort intresse. Det är framför allt bra för rörelseutvecklingen, men även för orienteringen som idrott.

Läs mer om ”Hitta ut”: www.orientering.se/provapaaktiviteter/hittaut/