Hem / Våra nyheter / Mariebo IK utvecklar sin värdegrund i lärgrupper

Mariebo IK utvecklar sin värdegrund i lärgrupper

Lärgruppen är en verksamhetsform inom folkbildningen som används när din förening eller ditt lag vill lära något nytt och utvecklas tillsammans. I Jönköpingsföreningen Mariebo IK sätter man nu fokus på värdegrundsarbete med lärgruppen som metod.

Vi pratar med Ingemar Hansson som är kanslist på Mariebo IK och han berättar att RF-SISU Smålands värdegrundskortlek ”Vad tycker du?” används flitigt i föreningens som lärgrupp just nu. Kortleken innehåller frågeställningar om lagets och föreningens värdegrund. Syftet med kortleken är att lag inom barn- och ungdomsidrotten tillsammans ska diskutera lite besvärliga frågor.

- Vi har kört kortleken i fotbollsskolan och det har varit mycket bra diskussioner, barnen vågar säga vad de tycker och tänker. Vårt tjejlag, 11-12 år, kommer att åka på läger i början av november och jobba med kortleken under två dagar. Men vi kör också kortleken på fotbollsplanen, till exempel några frågor innan träningen sätter igång. Jag märker även att fler lag bokar klubblokalen för samlingar nu när det har lättat efter pandemin, berättar Ingemar.

Lärgrupper i olika ämnen

En lärgrupp riktar sig till ledare, tränare, föräldrar eller utövare och kan i stort sett utgå ifrån vilket tema som helst. Det kan handla om att arbeta med vision och mål eller att utvecklas och må bra som tränare och ledare.

- Vi hade ett möte för ungdomsledarna för ett tag sedan och då kunde vi fånga upp ledarnas åsikter och synpunkter. Många ville lära sig mer om första hjälpen och mental träning. Vi har också skickat ut en enkät till ledarna och frågat vad vi som idrottsförening kan stötta ledarna i, säger Ingemar.

Lärgruppsledaren leder lärgruppen

Ingemar har själv gedigen erfarenhet av att vara lärgruppsledare, i närmare 35 år har han haft rollen. Lärgruppsledaren har uppgiften att vara en form av samordnare och inspiratör när lärgruppen hålls.

– Jag tycker det är viktigt att ha viss kunskap om ämnet även om man inte behöver vara expert. Man har en viktig roll som lärgruppsledare, att få ut syftet med lärgruppen. Sedan tycker jag alltid att det blir bättre samtal om man delar in alla i mindre grupper, på cirka 5 personer, så vågar alla komma till tals och blir delaktiga.

Stöd av RF-SISU Smålands idrottskonsulent

Ingemar nämner flera gånger hur värdefull kontakten med RF-SISU Smålands idrottskonsulenter är och berättar om den utbildningsplan som har tagits fram och som betyder mycket för föreningens utveckling och ger en tydlighet i hur idrottsföreningen ska arbeta.

- Vi har verkligen bra stöttning av idrottskonsulenterna på RF-SISU Småland och det är värdefullt. Har man någon fråga är det bara att höra av sig och vi får ofta tips på olika saker som kan bidra till vår föreningsutveckling, avslutar Ingemar.

Läs mer om Värdegrundskortleken på vår hemsida

Se filmklippet om vad det innebär att vara lärgruppsledare: