Hem / Våra nyheter / Nyhetslista / Lättnader för idrotten från 1 juni

Lättnader för idrotten från 1 juni

Från 1 juni blir det lättnader för idrotten, meddelar regeringen och Folkhälsomyndigheten. Det gäller bland annat tävling, match och läger för barn, publiktak på upp till 500 personer utomhus och 150 utövare vid tävlingar i skog, på vatten och väg.

–Det är ett positivt besked, som ger lite energi till en pressad idrottsrörelse. Denna gång även till de idrotter som har vatten, vägar och skog som arena, säger Rickard Strandberg, distriktsidrottschef på RF-SIU Småland.

Förändringarna om bland annat olika maxantal för publik beroende på om det är utomhus eller inomhus, ska gälla från den 1 juni, enligt regeringens beslut. Samtidigt har Folkhälsomyndigheten beslutat om lättnader i restriktioner för tävling, match och sommarläger. Även dessa ska gälla från den 1 juni.

– Besluten är steg i rätt riktning, men samtidigt konstaterar vi att restriktionerna är fortsatt trubbiga. Vi hade hellre sett att bedömning av antal både vad gäller publik och antal deltagare som kan tävla i skog, på väg och vatten bedömts utifrån storlek på arena och uppdelning av start- och målområde och möjlighet att hålla avstånd, fortsätter Rickard Strandberg.

Detta gäller från den 1 juni

  • Tävling och match samt mindre cuper utomhus och inomhus tillåts för barn och ungdomar.
  • Sommarläger och kollo tillåts för barn och ungdomar.
  • Tävling och match i mindre omfattning tillåts för vuxna utomhus.
  • Tävling för idrotter på väg, vatten och i skog tillåts för 150 personer.
  • 500 personer tillåts för publik med anvisad plats utomhus.
  • 100 personer tillåts för publik utan anvisad plats utomhus.
  • 8 personer tillåts fortsatt för publik utan anvisad plats inomhus.
  • 50 personer tillåts för publik med anvisad plats inomhus.

Samtidigt gäller fortfarande att alla ska ta hänsyn till allmänna råd och rekommendationer om att till exempel hålla avstånd.

Läger kan, från den 1 juni, anordnas både inomhus och utomhus. Det finns inga restriktioner i längden på läger eller cuper. Det är möjligt att åka till en annan region och delta med andra barn och unga än de från samma klass eller lag. Utgångspunkten är att anpassa aktiviteterna utifrån verksamhetens förutsättningar. Till exempel om den är inomhus eller utomhus, lokalernas storlek och antal deltagare.

Liksom tidigare är det specialidrottsförbunden (SF) som bedömer hur respektive idrott kan bedrivas, utifrån regeringens och Folkhälsomyndighetens beslut.

Smittskyddsläkarna i regionerna har fortsatt möjlighet att fatta beslut om regionala rekommendationer. I Småland har exempelvis både Region Kalmar län och Region Kronoberg skärpta rekommendationer fram till den 31 maj. 

Mer information

Riksidrottsförbundet – Coronaviruset och idrottsrörelsen

Om du har fler frågor om corona och idrott, kontakta This is a mailto link.

Folkhälsomyndigheten - Information till idrottsföreningar och träningsanläggningar om covid-19

Region Jönköpings län

Region Kronoberg

Region Kalmar län