Stadskartan "Hitta ut". 

Föreningen sökte intäkter – skapade ”Hitta ut”

Det som från början var en jakt på nya intäkter blev en omåttligt populär motionsform.
Huskvarnaklubben IKHP är föreningen bakom ”Hitta ut”.
– Klart att vi är stolta, säger Ola Allvin, tidigare ordförande i orienteringssektionen.

Sidan uppdaterades: 2 januari 2023

Ola minns tillbaka på tiden i föreningen där IKHP hade det kämpigt ekonomiskt.
– Tiden går ju så snabbt, men jag tror att det var 13 år sedan som vi tog de första initiativen till ”Hitta ut”. Det var inget att hymla med – vi hade helt enkelt inga pengar på banken och var tvungna att jaga inkomster.
Som ordförande samlade Ola Allvin ihop styrkorna i IKHP och konstaterade att något måste göras för att rädda klubben.
– Eftersom geochaching var populärt då fick vi inspiration därifrån. Dessutom hade vi tagit fram en stadskarta över Jönköping och Huskvarna, minns Ola.
Kartan delades ut i samtliga hushåll i Jönköping och Huskvarna och projektet finansierades via annonser på kartan. Ola minns att det låg många timmars arbete för att få igång ”Hitta ut”.
– Sedan gick det ganska fort och jag minns att vi hade närmare 3 000 användare redan under det första året.

”Hitta ut” har därefter tagit många kliv i utvecklingen, men sedan fem år tillbaka är det inte längre IKHP som driver projektet.
Ola Allvin berättar att klubben stod i valet och kvalet, men att det till slut vägde över till att sälja konceptet. O-Ringen - dotterbolaget till Svenska Orienteringsförbundet - tog först över ”Hitta ut”, men för två år sedan valde Orienteringsförbundet att köpa tillbaka det från O-Ringen.
– Vi hade till och med en annons ute om att vi sökte en medarbetare som bara kunde jobba med ”Hitta ut”, men vi landade ändå i att det skulle bli för mycket arbete, säger Ola, som fortfarande har mycket att göra med motionsformen.
– Jag är med i projektgruppen som jobbar med att sätta ut de olika kontrollerna, delar ut kartor och annat. Det är Orienteringsförbundet som är administratör för alltihop, men de lokala föreningarna hjälper till väldigt mycket också.

Hur ser ekonomin ut för IKHP i dag?
– Tack vare ”Hitta ut” har klubben fått en stabil ekonomi och under åren har man kunnat göra en ordentlig ungdomssatsning. Klart att vi är stolta över att vi har bidragit till att fler har hittat en motionsform som de tycker om - ”Hitta ut” ska ju vara tillgängligt för alla som vill, säger Ola Allvin.

Läs mer om Hittaut hos Svenska Orienteringsförbundet

Sidan publicerades: 8 december 2020