Hem / Våra nyheter / Nyhetslista / Få unga har möjlighet att tävla och spela matcher i Småland

Få unga har möjlighet att tävla och spela matcher i Småland

I förra veckan meddelade Folkhälsomyndigheten att det är möjligt för barn och unga födda 2002 eller senare att delta i enstaka match eller tävling utomhus. Men tyvärr gäller det inte fullt ut i Småland.

”Barn får delta i match eller tävling utomhus” var rubriken på RF:s nyhet i onsdags (28/4). Äntligen kunde barn och unga få tävla eller spela enstaka matcher – i alla fall i sitt närområde. Snart visade det sig att detta inte gäller i hela Småland, och ej heller för alla idrotter.

Regionala restriktioner

Eftersom smittspridningen är stor i både Kalmar och Kronobergs län har regionernas smittskyddsläkare beslutat att avråda från matcher och tävlingar utomhus, även för barn och unga födda 2002. I Kalmar och Kronobergs län gäller nuvarande beslut fram till den 16 maj.

Idrotter påverkas olika

Det framgick inte vid publiceringen av FHM:s beslut att de inte gäller för idrotter som bedriver sin tävlingsverksamhet utanför en tydligt avgränsad arena – till exempel i skogen, på vägar eller på vatten. I sådana fall ingår utövarna i begreppet "deltagare", enligt pandemilagen och dess förordning. Det innebär att exempelvis en tävling i segling eller orientering inte kan genomföras för fler än åtta deltagare.

RF arbetar intensivt för att hitta en lösning så att barn och ungdomar ska kunna delta i enstaka matcher eller tävlingar utomhus, oavsett idrott.

Vi beklagar otydligheten och hoppas på minskad smittspridning i närtid, och att tävlingar och matcher går att genomföra i hela Småland inom kort.

Region Kronoberg: Avrådan från matcher och tävlingar för unga i länet

Region Kalmar län: Skärpta regionala rekommendationer

Riksidrottsförbundet: Vanliga frågor om corona och idrott