Hem / Våra nyheter / Nyhetslista / Elitidrottsstipendium till fyra småländska idrottare

Elitidrottsstipendium till fyra småländska idrottare

Fyra idrottare från Småland får RF och Svenska Spels Elitidrottsstipendium 2021–2022. – Det här möjliggör en fortsatt idrottssatsning på college i USA, säger vattenskidåkaren Tim Törnquist.

Det senaste året har inneburit stora utmaningar för många idrottare, föreningar och förbund. Förutom de ekonomiska svårigheter som coronapandemin medfört har elitidrottare också levt med flyttade och inställda tävlingar och tvingats planera om för att anpassa till helt nya förhållanden och tidsplaner.

I det sammanhanget blir det ännu tydligare hur viktigt elitidrottsstipendiet är för ökad trygghet både nu och i planeringen av ett liv efter idrotten.

2021–2022 delar Riksidrottsförbundet och Svenska Spel ut sammanlagt 50 stipendier till aktiva elitidrottare. På listan över stipendiater hittar vi fyra idrottare med småländska rötter:

  • Simhopparen Emma Gullstrand från Jönköpings Simsällskap deltog vid OS i Peking och som vann ett EM-brons i våras.
  • Moa Hansson från Landsbro vann i vintras både guld och silvermedaljer vid JVM i längdskidor.
  • Den lovande skytten Isabelle Johansson tävlar i världscupen och representerar Anderstorps Skytteförening.
  • Vattenskidåkaren Tim Törnquist som segrade dubbelt på U-21 EM- i slalom. Tim tävlar för VSK Svanen i Strömsnäsbruk.

– För mig betyder stipendiet betyder mycket. Det kommer möjliggöra en fortsatt idrottssatsning på college i USA. Jag har som mål att kunna satsa fullt ut på vattenskidorna men samtidigt studera för att möjliggöra dubbla karriärer, säger Tim Törnquist.

Luftgevärskytten Isabelle Johansson är inne på samma linje.

– Stipendiet betyder massor! Det gör att jag kan släppa den ekonomiska aspekten till pusslet lite och kan fokusera på att balansera plugget och träningen/tävlingarna utan att behöva vara stressad av att försöka trycka in en massa extra jobb samtidigt. Att jag kan lägga fokus på det roliga helt enkelt.

Elitidrottsstipendiet ger varje stipendiat 50 000 kronor men de aktiva erbjuds även stöd från avdelningen Elitidrottstöd på Riksidrottsförbundet inom bland annat idrottspsykologi och idrottsmedicin.

Stort grattis och lycka till, säger RF-SISU Småland!

Läs mer om RF och Svenska Spels Elitidrottsstipendium 2021–2022

Bild: Från vänster Tim Törnquist, Emma Gullstrand (Bildbyrån), Isabelle Johansson (Emma Åkesson) och Moa Hansson (Bildbyrån)