Hem / Våra nyheter / ”Easy Basket” – framgångskoncept som lockar fler till basketen

”Easy Basket” – framgångskoncept som lockar fler till basketen

Småland-Blekinge Basketbollförbund satsar på konceptet ”Easy Basket”, som är en enklare form av basket, och det har lett till att man rekryterar fler aktiva och ledare till basketen.
Sedan 2018 driver Småland-Blekinge Basketbollförbund konceptet Easy Basket i projektform regionalt. Med stöd av inkluderingsmedel från RF-SISU Småland har förbundet via Easy Basket lyckats starta upp basketverksamhet i ett flertal kommuner och kommundelar i Småland, bland annat i Gislaved, Alvesta, Kalmar och Oskarshamn.
 
- Detta är ett sätt att hitta nya spelare och få fler att engagera sig inom basketen, säger Jovan Skundric som är kanslist på Småland-Blekinge Basketbollförbund.
- Sedan vi började med konceptet har medlemmar till U13-U16 ökat markant och detta leder också till fler ledare och andra engagerade inom administratörsbiten, detta får hela verksamheten att växa.
 
Det började med att förbundets tidigare ordförande Anders Blomqvist valde att satsa på att arbeta med inkludering. Där växte tanken fram om att söka medel hos RF-SISU Småland. Totalt har förbundet beviljats 300 000 kronor för satsningen under 3 år med undantag för 2020 på grund av pandemin.
- Vi kommer även att dra i gång verksamhet motsvarande Easy Basket för personer med funktionsnedsättning, det är på gång i Holsbybrunn i Vetlanda kommun, berättar Jovan.
 
Easy Basket – friare och mer spontant 
Easy Basket är en spontanare och friare form av basket. Trösklarna är lägre än den traditionella basketen med lägre kostnader vilket medför en större möjlighet att inkludera individer som idag står långt ifrån idrotten. 
- Easy Basket går ut på att man ska kunna testa på basket, det är inget seriespel över en hel säsong utan man anmäler sig tillfälle för tillfälle. Spelkonceptet handlar om att man spelar på mindre yta, man har inga resultattavlor och man kan inte ”stjäla” bollen ur händerna, säger Jovan och fortsätter:
 
- Vi kör evenemang med konceptet en till två lördagar per månad med två olika platser. 20 november körde vi ett evenemang i Älmhult (se bilden) och samtidigt i Västervik. Vårt distrikt har ingen avgift för dessa Easy Basket-evenemang, vilket de har i andra distrikt. 
 
Jovan berättar att förbundet vill få basketföreningarna att tänka till: hur ska vi rekrytera folk till vår förening? Genom Easy Basket kan man bygga en grund och fånga upp föräldrar och ledare och försöka behålla dem även när spelarna kommer längre upp i åldrarna.
 
Målet är också att nå personer som står långt ifrån idrotten.
- Basketen är en sport som når många med annan etnisk bakgrund så där har vi ett försprång. Vi når även de som står långt från idrotten främst genom ledarna i klubbarna som arbetar med frågan.
Jovan berättar att man även når skolorna med konceptet genom att några basketföreningar jobbar med skolorna.

Läs mer

Läs mer om Easy Basket på Svenska Basketförbundets hemsida.

Läs mer om inkluderingsmedel på vår hemsida.