Hem / Våra nyheter / Åryds IK satsar på aktiviteter för unga kvinnor

Åryds IK satsar på aktiviteter för unga kvinnor

För att få med fler unga kvinnor i föreningslivet har RF-SISU Småland under 2021 erbjudit föreningar ett stimulansstöd för att bedriva aktiviteter för målgruppen unga kvinnor 20-30 år. Åryds IK, utanför Växjö, nappade på satsningen.

- Vi såg att det gick att söka ett stimulansstöd genom vår idrottskonsulent och tyckte det passade klockrent med tanke på att vi var på gång med ett damlag, berättar Malin Andersson som är engagerad i satsningen och även är suppleant i klubbens styrelse.

Vad satsar ni på för aktiviteter?

- Vi har startat ett damlag i fotboll och en träningsgrupp för vuxna med funktionell träning, Tabata, puls och styrka.

- Vi har inte haft ett damlag på nästan tio år men efter att ett gäng tjejer i Åryd med omnejd i våras blev sugna på att börja spela så vi drog i gång med sjumannaspel. I dagsläget är ett 20-tal som spelar varav nära hälften är 20-30 år.

Malin berättar att det var lyckat att satsa på sjumanna inledningsvis då tröskeln blev lägre för att hoppa på. På sikt tror man att det kan bli elvamannaspel men fokus just nu är att hålla igång på en relativt kravlös och lekfull nivå.

- Tanken är att detta kan bli något att bygga på framöver, att det finns ett damlag är värdefullt och vi vill ha så många aktiva som möjligt, menar Malin.

Hur jobbar ni med träningsgruppen?

- Med träningsgruppen vill vi bredda aktivitetsutbudet i klubben för att inte ”bara” vara en fotbollsklubb. Träningsgruppen når många genom enkelheten i upplägget samt kommunikation via en Facebookgrupp. Men det finns potential att nå ännu fler. ”Ambassadörer” i olika åldrar hade varit bra.

I framtiden är tanken att träningsgruppen ska vara en del av en motions-/aktivitetssektion. Det finns också planer på att starta en löpargrupp inom sektionen på sikt då intresse finns för detta.

- Träningsgruppen är öppen för alla åldrar, både tjejer och killar, och vi tror att den kan bidra till att öka gemenskapen i klubben.

Har ni några tips till andra föreningar som vill satsa på målgruppen unga kvinnor?

- Erbjud nya aktiviteter, gör det kravlöst och sätt fokus på glädje och gemenskap. Försök hitta nya träningsmönster och välkomna alla idéer.

Hur ser ni på ert framtida arbete med målgruppen och att involvera fler i föreningen?

- Satsningen kommer att fortgå och har ökat antalet medlemmar. Det växer fram mer och mer att idrottsföreningar kan kombinera olika aktiviteter och på så vis bredda sin verksamhet för att få fler att vilja bli aktiva. Klubben har även ett utegym på gång som vi hoppas kunna locka ungdomar till. Här skulle också föräldrar och barn kunna träna och ha roligt tillsammans, avslutar Malin.

Satsningen på stimulansstödet har RF-SISU Småland bedrivit i samverkan med Region Kronoberg, Region Kalmar län och Region Jönköpings län. Totalt har 35 föreningar beviljats medel.

Hör av er till RF-SISU Smålands idrottskonsulent i din kommun för att bolla idéer hur ni kan bredda er föreningens verksamhet.