Hem / Våra nyheter / Nyhetslista / Barn- och ungdomsdelaktighet i Alstermo IF

Barn- och ungdomsdelaktighet i Alstermo IF

I Alstermo IF har barn och ungdomar fått vara med och tycka till i planerna för en ny skatepark. Föreningen har också valt att starta upp en ny sektion efter önskemål från barn i närområdet.

- För oss var det en självklarhet och ett medvetet val att involvera barnen i projektet. När det kommer till spontanidrott för unga så är det viktigt att ta vara på deras åsikter, vi vinner deras perspektiv och får med oss barnen, säger Erica Wictorsson Björsne som är ordförande i den nystartade skateboardsektionen.

Det hela började med att Ericas son undrade varför det inte fanns en skatepark i Alstermo. Han startade en namninsamling som mynnade ut i att man beviljades pengar från en stiftelse.

- Nu är ansökan inskickad och vi söker medel från kommunen och Allmänna Arvsfonden. Vi kommer även att ansöka om anläggningsbidrag via RF-SISU Småland nästa år. Vi hoppas att betongparken är på plats till våren eller sommaren nästa år.

Barnens önskemål viktiga

Barnen var med vid uppstartsmötet där de fick komma med förslag på vad det ska finnas i betongparken.
– Vi gick runt och kollade och barnen fick tycka till och komma med idéer och önskemål utifrån vad de tycker är kul att göra med sina kick-bikes och BMX-cyklar, berättar Erica och fortsätter:

- Vi har också åkt runt och kollat på olika skateparker och googlat en del. Barnen ville gärna att det skulle finnas ”en gryta” att åka runt i, så det är ett exempel på önskemål som kommit fram.

Vill sätta Alstermo på kartan

Erica berättar att målet är att sätta Alstermo på skateboardkartan och locka åkare från södra Sverige.

- Varje park är ju unik, till skillnad från exempelvis padelplaner som ser ungefär likadana ut. Här kan vi skapa unika hinder och har möjlighet att skapa något för både nybörjare och vana åkare, den ska vara tillgänglig för alla.

Parken kommer ligga vid den nuvarande idrottsplatsen vid padel- och tennisbanorna där det redan är mycket aktivitet och rörelsen så på så sätt känns det tryggt för barnen att vistas där.

- Projektet känns väldigt kul och spännande och det roligt att barnen som ska nyttja den har fått vara med i processen, avslutar Erica.

Tips på mer material

Ungdomsbarometerns rapport: Unga vill vara med och påverka
Unga idag är hälsointresserade, samhällsengagerade och ställer rekordhöga krav på delaktighet. Det är en generation som förväntar sig möjlighet att påverka, visar Ungdomsbarometern 2021. Rapporten – som tagits fram tillsammans med Riksidrottsförbundet – beskriver ungas identitet och intressen, deras tränings- och motionsvanor samt drivkrafter och hinder i relation till idrottande. De som är del av studien är 15–24 år.

Läs Ungdomsbarometerns rapport här

Se panelsamtal om ungdomsdelaktighet i Mariebo IK

Ta del av det inspelade panelsamtalet på vår Facebooksida om hur Jönköpingsföreningen Mariebo IK arbetar med ungdomsdelaktighet i sin förening.

Se panelsamtalet på vår Facebooksida här

Frågor?

Kontakta idrottskonsulenten i din kommun för att bolla idéer hur er idrottsförening kan arbeta med barn- och ungdomsdelaktighet.