Hem / Våra nyheter / 16 days of Orange – Stå upp mot mäns våld mot kvinnor

16 days of Orange - stå upp mot mäns våld mot kvinnor

UN Womens initiativ "16 days of Orange" syftar till att sprida kunskap om våld i nära relationer. ”En vecka fri från våld” sammanfaller med detta under vecka 47 – och vi i idrottsrörelsen tar självklart ställning mot våldet!

Sedan lång tid tillbaka och inte minst under det gånga året  har mäns våld mot kvinnor fått stor medial uppmärksamhet. Problemet är utbrett och hela samhället har en skyldighet att stå upp mot våldet. Så även vi inom idrottsrörelsen. 

”En vecka fri från våld” sammanfaller med UN Womens (FN:s enhet för kvinnors rättigheter och egenmakt) initiativ ”16 Days of Orange”. Båda initiativen syftar till att sprida kunskap och manifestera mot alla former av våld mot kvinnor. "En vecka fri från våld" infaller mellan den 21-27 november, och under veckan kan din idrottsförening bidra genom att ta ställning och uppmärksamma våldet. 

Hur kan din idrottsförening bidra?

Självklart ska vi inom idrottsrörelsen visa att vi tar ställning mot våldet! Det har sin grund i idrottsrörelsens gemensamma värdegrund och vårt arbete för en trygg och jämställd idrott, som går att läsa mer om här. Hur föreningar och förbund medverkar avgör man själv, men nedan ser ni några exempel från tidigare år. 

Spela med orange kaptensbindel

Under tidigare år har RF-SISU Småland bidragit med material till föreningarna för att uppmärksamma 16 days of Orange. I år delas inget material ut men det är självklart okej att återanvända sparat material från tidigare år alternativt använda en annan orange kaptensbindel. Kaptensbindeln är en symbol för att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor vid matcher som spelas under perioden i november, men kan med fördel användas under hela året. 

Foto: IF Hallby HK under en match från tidigare år med en orange kaptensbindel.

Lyft budskapet

Genom att lyfta fram budskapet på medier och i idrottsanläggningar skapas förebilder inom idrotten och ni som idrottsföreningar sprider budskapet vidare. Sponsorer, publik och familjer får vetskap om att klubben står upp mot ett av samhällets största problem, våld, trakasserier och övergrepp mot kvinnor.

Speakertext

Ett enkelt sätt att lyfta "En vecka fri från våld" är att prata om det i samband med matcher och tävlingar. RF-SISU har skapat ett förslag till speakertext under matcher och tävlingar i samband med ”En vecka fri från våld”, 21-25 november 2022.

En av tre kvinnor utsätts för våld under sin livstid. Problemet är utbrett, och hela samhället har en skyldighet att stå upp mot våldet mot kvinnor. Så även vi i [Föreningens namn], liksom hela idrottsrörelsen.

UN Womens initiativ 16 Days of Orange syftar till att sprida kunskap om våld i nära relationer. Budskapet är att våld går att förebygga.

Därför spelar vi dagens match med orange kaptensbindel/orange tema.

Vi i idrottsrörelsen står upp mot mäns våld mot kvinnor och flickor!

Budskap på LED-skärmar

Föreningar kan uppmärksamma budskapet under matcher genom orange belysning eller budskap på exempelvis LED-skärmar. 

Foto: Ledskärmar i orange under en match med Mullsjö AIS.

Övriga evenemang i Småland

Under vecka 47 anordnas även olika evenemang och föreläsningar runt om i Småland av olika aktörer för att sprida kunskap. Nedan finner ni ett axplock av aktiviteter. 

Flickorna som sprang – föreläsning om prostitution och människohandel

RF-SISU Småland är medarrangörer till en föreläsning om sexhandel och prostitution. Den 24 november kommer författaren och polisinspektören Simon Häggström till HLK-aulan på Jönköping University. Simon kommer att prata om den typen av sexhandel som många gånger glöms bort i vårt samhälle men även om de unga som dras in i prostitutionens klor, om de män som hänsynslöst utnyttjar dem och om samhällets oförmåga att bekämpa denna problematik. 

Föreläsningen är kostnadsfri och hålls torsdagen den 24 november klockan 18.00- 20.00 i HLK-aulan på Jönköping University. Anmälan skickas med namn och mejladress till This is a mailto link.

”En vecka fri från våld” med Länsstyrelserna i Småland

Under vecka 47 anordnar Länsstyrelserna i Småland (Kalmar, Kronoberg och Jönköping) tillsammans med Blekinge och Halland "En vecka fri från våld" som är en återkommande kampanj- och aktivitetsvecka som fokuserar på det förebyggande arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Under den 21–25 november anordnas webbutbildningar, kostnadsfria webbsändningar och annat relevant material inom området.

Onsdagen den 23 november klockan 19.00-20.00 anordnas den digitala föreläsningen "Idrotten som våldsförebyggande – En superkraft" som bland annat handlar om hur idrottsföreningar kan jobba mer medvetet för att förebygga våld. 

Föreläsaren Sofia B. Karlsson arbetar med att stötta idrotten i frågor som rör jämställdhet, jämlikhet och våldsförebyggande och har tidigare arbetat inom AIK Fotboll och RFSL med att stärka ledare och tränare i att kunna förebygga våld, sexism, homofobi och rasism. 

Den digitiala föreläsningen är kostnadsfri och anmälan sker via denna länk.