Hem / Våra nyheter / ”16 Days of Orange”: Stå upp för mäns våld mot kvinnor

”16 Days of Orange”: Stå upp mot mäns våld mot kvinnor

"En vecka fri från våld" arrangeras i Smålands tre län, och sammanfaller med UN Womens initiativ 16 Days of Orange. Båda initiativen syftar till att sprida kunskap om våld i nära relationer. Vi i idrottsrörelsen tar ställning mot våldet!

En vecka låter futtigt. 16 dagar också. Alla veckor, alla dagar borde väl vara fria från våld? För alla! Nu ser det tyvärr inte ut så, varken i Småland, i Sverige eller någonstans på jorden. En av tre kvinnor i världen utsätts för våld under sin livstid. 

Under 2021 har mäns våld mot kvinnor fått stor medial uppmärksamhet. Problemet är utbrett och hela samhället har en skyldighet att stå upp mot våldet mot kvinnor. Så även vi inom idrottsrörelsen. För visst är det självklart att vi är med! Läs vidare hur din förening kan bidra.

”En vecka fri från våld” sammanfaller med UN Womens (FN:s enhet för kvinnors rättigheter och egenmakt) initiativ ”16 Days of Orange”. Båda initiativen syftar till att sprida kunskap och manifestera mot alla former av våld mot kvinnor. Budskapet är att våld går att förebygga.

I Småland samordnar länsstyrelserna i Jönköping, Kalmar och Kronoberg "En vecka fri från våld” – som genomförs 22-28 november. Varje län har olika programpunkter i samverkan med flera andra organisationer. Veckan syftar till att sprida kunskap kring mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Budskapet är att våld går att förebygga. UN Womens 16 Days of Orange är perioden 25 november–10 december.

Under veckan, närmare bestämt den 25 november, inträffar även den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, Orange day, som FN instiftat. Detta uppmärksammas genom att lysa upp länen i färgen orange.

Självklart ska vi inom idrottsrörelsen visa att vi tar ställning mot våldet! Det har sin grund i idrottsrörelsens gemensamma värdegrund och vårt arbete för en trygg och jämställd idrott, som går att läsa mer om här. Hur föreningar och förbund medverkar avgör man själv, men här är några exempel:

  • Spela matcher med orange kaptensbindel
  • Lyfta fram budskapet på LED-skärmar och dela  i sociala medier skapar förebilder och sprider budskapet vidare. Sponsorer, publik och familjer får vetskap om att klubben står upp mot ett av samhällets största problem, våld, trakasserier och övergrepp mot kvinnor.

Läs mer om hur din förening kan stödja Orange week

Bild: Mullsjö AIS lagkapten Kasper Hedlund - med orange kaptensbindel - under en match i november 2020.