Hem / Våra nyheter / Västerviks hockey föredrar digital närvaroregistrering av LOK-stödet

Västerviks hockey föredrar digital närvaroregistrering av LOK-stödet

Sedan den 1 juli är digital närvaroregistrering av LOK-stödet obligatoriskt för föreningar. Västervik Ishockeyklubb har kommit igång bra med detta arbete, här delar de med sig av sina erfarenheter.

Vi pratar med Peter Helgesson som tillsammans med en till är ansvarig för LOK-stödet i klubben. Man har arbetat med digital närvaroregistrering i cirka 4 år och kan varmt rekommendera andra föreningar att göra detsamma.

- Det är inget fel med papper och penna men det är mycket smidigare att närvaroregistrera aktiviteterna direkt i IdrottOnline-appen. Nu slipper vi en massa lappar i förråden och paniken när LOK-stödet väl ska skickas in, säger Peter.

Obligatoriskt med digital närvaroregistrering sedan 1 juli

LOK-stöd (lokalt aktivitetsstöd) kan sökas av varje idrottsförening som är ansluten till Riksidrottsförbundet och som bedriver verksamhet för deltagare i åldern 7-25 år. Digital närvaroregistrering innebär att man via IdrottOnline på datorn eller via mobil-appen för in vilka barn och ungdomar som deltar vid en aktivitet. 1 juli 2020 blev digital närvaroregistrering obligatorisk, vilket innebär att föreningar nu måste göra på detta vis för att kunna söka LOK-stöd.

- Vi har utsett en ansvarig per lag och det är i de flesta fallen inte tränaren eller lagledaren, de har ju många andra saker att göra. Vi tar istället hjälp av föräldrar eller till exempel materialförvaltaren. Vi utser en i varje lag som är LOK-ansvarig och kioskansvarig och så vidare. Föräldrar är ju ofta med på träningen och tittar på och då kan de se vilka som är där och trycka in det i mobil-appen.

Bra med utbildningsträffar

Peter berättar att klubben anordnar träffar för att utbilda ledarna och föräldrarna i digital närvaroregistrering där även utbildare från RF-SISU Småland har varit med. När det kommer nya lag får man ta en ny genomgång så alla vet hur det går till.

- Totalt har vi 15 lag där vi kör detta och jag har en överblick och kan se hur det ser ut när jag loggar in, ser jag att det inte är inskickat så kan jag stöta på, men det funkar jättebra, berättar Peter.

LOK-stödet viktig inkomstkälla

- Det är värt att lägga tid på att söka LOK-stöd då det blir mycket pengar för klubben. Får man igång arbetet ute i lagen digitalt och gör rätt från grunden är detta ett jättebra verktyg. Sedan i februari och i augusti är det jag och Annika Lind här i klubben som dubbelkollar alla lag och skickar in hela sammanställningen tillsammans. Det är bra att göra det tillsammans med någon så man har fyra ögon.

Tips till andra föreningar:

1. Lägg krut på att dra igång det digitala arbetet så blir det mycket lättare och smidigare sedan i det fortsatta arbetet.

2. Ta kontakt med Johan Erlandsson på RF-SISU Småland, han hjälper till och håller utbildningar i digital närvaroregistrering av LOK-stödet.

3. Utse en ansvarig i varje lag som ser till att registrera in IdrottOnline-appen varje träning. Det behöver inte vara tränaren eller lagledaren, ta hjälp av föräldrar!

Läs mer om LOK-stödet på vår hemsida