Hem / Våra nyheter / Stephanie i topp både i boxning och tennis

Stephanie i topp både i boxning och tennis

Tennis eller boxning? Boxning eller tennis? Varför inte båda två?
I RF-SISU Smålands artikelserie #minandraidrott berättar idrottare i Småland om varför de har valt att ägna sig åt flera idrotter.

Vinjett - #minandraidrott

Del 1: Stephanie Thour.

Det mesta har handlat om idrott i Stephanie Thours liv.
Som fyraåring var hennes farmor ofta chaufför till sommartennisen i Växjö och när Stephanie var åtta år testade hon boxning för första gången.
– Men egentligen var det fotbollen som jag ville satsa mest på och för att kunna hålla mig skadefri och extra stark provade jag att boxas, säger Stephanie.
– Samtidigt var tennisen väldigt rolig och det har den fortsatt att vara.
Fotbollssatsningen ebbade sedermera ut - att hålla igång tre idrotter samtidigt blev lite för mycket.
– Det var längre att åka till fotbollsträningen också, så det blev ett ganska naturligt avslut. Jag testade även på brottning när jag var yngre, men jag landade ändå i att köra vidare med boxningen och tennisen.

Stephanie berättar att hon aldrig har känt någon större press att behöva lägga den ena idrotten åt sidan för att satsa ännu hårdare på den andra.
– Jag har alltid haft ett stort stöd av familjen där framför allt pappa är väldigt idrottsintresserad. Det har gjort att jag har kunnat lägga träningen på den nivå jag själv har velat, berättar Stephanie, som nyligen fyllde 22 år.

Och meritlistan i respektive idrott är minst sagt inget att leka med.
– Sedan jag var 14-15 år har nog jag vunnit alla SM i boxning som jag har ställt upp i. Inom tennisen är jag mest stolt över SM-guldet jag vann som 18-åring.
Trots att Stephanie Thour hade kunnat skryta över den digra medaljskörden förklarar hon att det inte är tävlingsmomenten och vinsterna som är det roligaste med idrotten.
– Givetvis är det kul att vinna, men det är faktiskt inte den stora grejen. Jag tycker att det är roligare när jag känner att jag har gjort mitt bästa och lyckats med det jag har tränat på. Jag mår bra av att träna mycket.

Hur mycket tränar du?
– Det brukar bli två träningspass om dagen följt av en vilodag. Tidigare var jag ännu mer extrem, men då slet det på kroppen ganska mycket och då blev det mer kvantitet än kvalitet.

Har du aldrig tröttnat på någon av idrotterna?
– Jag tog faktiskt en paus från boxningen på ungefär nio månader för några år sedan, men då la jag mer krut på tennisen. Sedan kom suget för boxningen tillbaka och nu skulle jag säga att båda är lika roliga.

Så du skulle inte bara kunna välja en idrott?
– Nej, och jag har egentligen aldrig behövt välja heller. Sedan går det så klart i perioder, men jag vill hålla på med båda så länge det är roligt, säger Stephanie.
Gällande framtiden finns det stora planer. De olympiska spelen i Tokyo ställdes som bekant in 2020 och planeras istället att genomföras nästa sommar. Då siktar Stephanie Thour på att tävla i boxningsringen.
– Det vore sjukt häftigt, så klart. Det stora målet är egentligen OS 2024, men tanken är att jag ska kvala till OS i Tokyo i vår och där kan ju allt hända.

Känner du att du har några fördelar av att spela tennis när du är i boxningsringen och tvärtom?
– Fotarbetet är ju väldigt viktigt i båda sporterna så det har gett mig mycket. Även jobbet med höfterna, att man liksom får med hela kroppen i slagen. Jag vet att det är många tennisproffs som håller på med boxning.

Så om du ska försöka ta en plats i OS-truppen kommer tennisen i andra hand?
– Just nu är det mest fokus på boxningen, men en tenniskarriär är mer långsiktig. Tennisen kan jag hålla på med längre än boxningen, så vi får se.

3 tips från Stephanie Thour

  1. Ha tålamod - det tar lång tid att bli riktigt bra. När man kommer upp i tonåren tycker jag bara att man ska träna för att det är roligt och att man ska testa flera idrotter.
  2. Det är viktigt att försöka omge sig av rätt personer, folk som man kan lita på och som finns där i med- och motgångar. De kan också vara till stor hjälp med att koppla bort idrotten ibland.
  3. Alla idrotter jag har hållit på med har format mig mycket som person. Mina bästa vänner har jag fått tack vare idrotten, vilket är fantastiskt. Det gör väldigt mycket för den sociala biten.