Hem / Våra nyheter / Miljonbelopp försvann från IK Vista - ordföranden: ”Åkte hem och grät”

Miljonbelopp försvann från IK Vista - ordföranden: ”Åkte hem och grät”

I början av sommaren tömdes IK Vistas konton på totalt 1,2 miljoner kronor. Tre månader senare berättar ordföranden Annelie Fredriksson Jung om mardrömmen som höll på att bli slutet för föreningen. – Jag var inställd på att klubben skulle gå under.

IK VistaAnnelie Fredriksson Jung har varit aktiv i IK Vista i över 20 år. Vistavallen, i Kaxholmen utanför Huskvarna, har blivit hennes andra hem.
Sedan två år tillbaka är hon ordförande i föreningen som erbjuder fotboll, friidrott, skidor och orientering.
 – Vi är en breddförening, en klubb som vill finnas till för alla. Den stora utmaningen ligger i att behålla våra ungdomar. Det finns så många andra föreningar med elitsatsningar, men vi hoppas att vi kan erbjuda något annat, säger Annelie, som skulle beskriva IK Vista som en välmående förening.
Men i juni sattes hela föreningens existens på spel.
– Vår kassör i skid- och orienteringsverksamheten skulle betala en faktura men fick besked från banken att det inte fanns några tillgångar på kontot.
Annelie suckar djupt…
– Och sen var ju allt igång, tillägger hon.
Det visade sig snabbt att en person med nära koppling till föreningens styrelse hade använt alla ekonomiska medel för eget bruk.
– Tidigare har vi varit försiktiga med att gå ut med några summor, men totalt handlar det om 1,2 miljoner kronor, berättar Annelie Fredriksson Jung.

Vad var din första reaktion när du fick veta det här?
– Jag fick panik och tänkte att vi inte skulle kunna lösa detta. Jag åkte hem till min man och grät och var inställd på att klubben skulle gå under.
– Samtidigt handlade det om en person som jag har känt i många år och som hela föreningen har litat på. Jag har nog faktiskt inte hunnit komma till det stadiet att bli arg över allt som hänt. Jag har mest varit ledsen och orolig.

Med facit i hand - hur kunde det här hända?
Annelie Fredriksson Jung tittar ner och samlar tankarna innan hon svarar:
– Mycket i föreningens arbete handlar om tilltro och så har det fungerat gällande ekonomin också. Vi har trott att vi har haft koll på läget.
– På många sätt är vi lyckligt lottade som har personer med ett så starkt engagemang i klubben och som du säkert förstår är det heller inte slagsmål om platserna i och omkring en styrelse.

Är inte 1,2 miljoner en väldigt stor summa att ha i en relativt liten förening?
– Det är flera som har sagt det till mig med, men jag vet inte riktigt. Vi har haft en bra ekonomi i många år, absolut, men vi har också mycket utgifter. Totalt blir det mellan 60 000-100 000 kronor i utgifter i månaden, förklarar Annelie Fredriksson Jung.

Vad har ni för utgifter?
– Vi har en vaktmästare som jobbar halvtid. Dessutom äger vi inte marken kring Vistavallen själva och sedan är det skötsel av planer och elljusspår att underhålla. Sedan tillkommer det även utgifter för domare och liknande.

Hade ni planerat för några större investeringar den närmaste tiden?
 – Nej, detta handlar om pengar till löpande projekt - för att hålla igång verksamheten, säger Annelie Fredriksson Jung.

IK Vistas ordförande berättar att klubben tidigt tog beslutet att vara transparenta mot sina medlemmar över det inträffade.
– Det här har ju drabbat alla våra medlemmar, vilket är otroligt sorgligt. Vi har velat ha en öppen dialog med dem hela tiden och informera dem om läget.

När ni gick ut med den här informationen var det även flera andra föreningar som ville stötta er ekonomiskt. Hur kändes det?
– Engagemanget har varit helt otroligt och det är väl det som är det fina med idrott, att många ställer upp när det verkligen gäller, säger Annelie Fredriksson Jung och berättar att IK Vista har fått in drygt 500 000 för att få hjälp att räta ut ekonomin.
– Vi kommer att överleva och det är det absolut viktigaste. Det är vi otroligt tacksamma för.

Hur tänker du kring framtiden för IK Vista?
 – Vårt case är ett polisärende och vi fokuserar bara på föreningen och arbetet med den. Det andra får polisen sköta.
– Det positiva är att flera tidigare aktiva har kommit in och bidragit, och nu närmar vi oss 800 medlemmar.

Vilka lärdomar drar ni av den här händelsen?
– Vi har tänkt om och ändrat våra rutiner - nu är vi flera som kontrollerar de ekonomiska frågorna. Det är förstås synd att det ska vara så, men vi har konstaterat att vi måste vara flera personer som har järnkoll på ekonomin.