Hem / Våra nyheter / Med anledning av coronaviruset: Folkhälsa på ett annorlunda sätt

Med anledning av coronaviruset: Folkhälsa på ett annorlunda sätt

Idrottsrörelsen ska naturligtvis bidra till att minimera spridningen av coronaviruset. Inte sällan framhäver vi idrott som en viktig ingrediens för en bättre folkhälsa. Det visar vi även nu, fast på ett annorlunda sätt.

Regeringen har (10/3) efter förslag från Folkhälsomyndigheten beslutat att allmänna sammankomster med över 500 personer förbjuds tills vidare. Det drabbar idrotten där exempelvis SM-veckan vinter i Luleå och Boden ställs in. Vilka åtgärder som ska vidtas beslutar respektive specialidrottsförbund. Svenska Basketbollförbundet har exempelvis beslutat att stoppa all tävlingsverksamhet fram till 30 april, Svenska Ishockeyförbundet har skjutit fram SM-slutspelet i SHL till den 24 mars.

RF-SISU Småland äger inte frågan hur de respektive idrotterna ska agera, men vi uppmanar till att ta del av myndigheters, Riksidrottsförbundets och specialidrottsförbundens rekommendationer och följa beslutade åtgärder. I Småland finns 1 800 idrottsföreningar med ca. 300 000 medlemmar. Tillsammans har vi ett stort ansvar.

Vår ordinarie verksamhet kan påverkas av coronaspridningen men vårt utåtriktade arbete med exempelvis föreningsbesök fortgår. Tveka inte att fortsatt ha en nära dialog med er idrottskonsulent i frågor om föreningsutveckling, som exempelvis föreningsbesök eller studiesatsningar.

Roger Ödebrink

Ordförande RF-SISU Småland

Rickard Strandberg

Distriktsidrottschef


Våra rekommendationer och åtgärder

Tillsammans med Riksidrottsförbundet (RF) är RF-SISU Smålands fokus i det här läget att bidra till att minska smittspridningen av coronaviruset. Vi följer myndigheternas beslut och rekommendationer och uppmanar alla förbund och föreningar att göra detsamma. Under fredagen (13/3) har vi på rekommendation från RF, beslutat att fram till den 30 april skjuta upp och boka om mötesplatser (föreläsningar, kurser, utbildningar etc.) vi arrangerar som förväntas ha fler än 25 personer. I vissa fall erbjuder vi digitalt deltagande. RF-SISU Småland meddelar både deltagare och medarrangörer till de mötesplatser som påverkas.


Kontakt för föreningar och förbund

Många idrottsföreningar har naturligtvis frågor om att arrangera en cup eller liknande. Vid frågor om lämpligaste sättet att gå till väga i den enskilda situationen kontaktar ni i första hand ert SDF eller SF. En innebandyförening kontaktar alltså Svenska Innebandyförbundet eller dess distrikt (SDF), till exempel Smålands Innebandyförbund, beroende på vilket förbund föreningen tillhör. De SDF som behöver stöd kontaktar sålunda sitt specialidrottsförbund (SF).

Kontaktuppgifter till specialidrottsdistriktsförbund (SDF) i Småland

Kontaktuppgifter till specialidrottsförbund (SF) i Sverige


Att prata med barn om coronaviruset

Bris (Barnens rätt i samhället) tipsar om hur man som vuxen kan prata med barn om coronaviruset. Det är viktigt för barnet att höra att vuxna tar ansvar. Avlasta barnet genom att säga att du tar ansvar för att hålla dig uppdaterad, att barnet själv inte behöver hålla koll på utvecklingen, är ett av råden.

Att prata med barn om coronaviruset (Bris)


Mer information om coronaviruset

Folkhälsomyndigheten är regeringens expertmyndighet och har all information om coronaviruset samlad på sin webbplats. Där hittar du senaste uppdateringarna kring riskbedömning och andra åtgärder. Myndigheten har även öppnat en nationell informationslinje på telefon om coronaviruset och sjukdomen covid-19. Ring 113 13 om du har frågor.

Folkhälsomyndighetens sidor om coronaviruset

Krisinformation från svenska myndigheter

Coronaviruset och idrottsrörelsen (RF)