Hem / Våra nyheter / Lars-Åke Lagrell - en vägledare för RF-SISU Småland

Lars-Åke Lagrell - en vägledare för RF-SISU Småland

I september gick fotbollsprofilen Lars-Åke Lagrell ur tiden, 80 år gammal. Han är kanske mest förknippad med svensk fotboll, men grunden lades på RF-SISU Småland. Det här reportaget är en tillbakablick av Lars-Åkes gärning för idrotten i Småland.

”Han var en vän man kunde lita på”.
”Han var alltid tillgänglig”.
”Han var en stor ledare med ett stort hjärta”.
Många har uttryckt vad Lars-Åke Lagrell har betytt för svensk idrott i allmänhet och svensk fotboll i synnerhet.
När undertecknad träffar Rickard Strandberg, distriktsidrottschef på RF-SISU Småland, och hans företrädare Christina Ericsson - som arbetade länge med Lars-Åke - ges en bild av en arbetsmyra och utvecklingsmotor för RF-SISU Småland, dåvarande Smålandsidrotten.
– Han var en strateg som alltid såg människan. Han såg aldrig om det regnade eller inte - det var idrotten i fokus hela tiden, säger Christina Ericsson.
Vi återkommer till Lars-Åke Lagrells personlighet.

Christina Ericsson började arbeta på RF-SISU Småland 1974. Då hade Lars-Åke redan haft olika titlar på kansliet som då låg på Östra Storgatan i Jönköping. Han började som kanslist 1963, blev sedermera idrottskonsulent och därefter utbildningskonsulent.
– Vi var ju ett litet gäng på den tiden, men trots ganska små medel jobbade vi hårt och mycket. Lars-Åke var så klart inget undantag, berättar Christina.
Hon minns pekfingervalsen på tangentbordet, räknesnurran som Lagrell använde i sitt kalkylerande och - framför allt - den stora planeringskalendern.
– Han kom alltid med den under armen, som man gör med en laptop i dag. Lars-Åke var oerhört noggrann med siffror, han räknade mycket.
När planeringskalendern plötsligt var försvunnen mitt under ”säsong” uppstod ett smärre kaos på kontoret. Fanns det någon som hade koll på allt som Lars-Åke hade inbokat i kalendern?
– Det där löste väl sig till slut på något sätt, men det blev ju ganska rörigt eftersom han hade så mycket bokat under lång tid framöver, berättar Christina Ericsson.

Lars-Åke Lagrell framför nybyggda Tipshallen i hemstaden Jönköping.

Lars-Åke Lagrell framför nybyggda Tipshallen i hemstaden Jönköping.

Rickard Strandberg plockar fram boken ”Smålands Idrottsförbund 100 år”, skriven av Arne Argus.
Lars-Åke skriver själv i ett kapitel om hur den idrottsliga karriären tog fart i IK Cyrus, hur arbetet som idrottskonsulent på RF-SISU Småland blev ett drömjobb och hur Lennart Johansson övertalade honom att flytta till Stockholm.
”Tänk att få åka runt och besöka föreningar, vara rådgivare och komma med finansieringstips. I det jobbet finns egentligen aldrig några negativa kontakter”, skriver Lars-Åke Lagrell om arbetet som idrottskonsulent.
– Han var fantastisk på det där, att besöka de små klubbstugorna och möta människor. Lars-Åke hade alltid en förkärlek till gräsrotsföreningar, något som han också fortsatte att ha även när han blev ordförande för Svenska Fotbollförbundet. Den lilla föreningen var viktig, säger Christina Ericsson.
I anslutning till Lagrells kapitel i boken finns också en faktaruta om idrottsrelaterade titlar han hade till och med 2002, då boken kom ut.
Ungdomsledare och ordförande i IK Cyrus 1954-1967. Uppdrag som sekreterare i Smålands Handbollsförbund och Smålands Bowlingförbund. Styrelseuppdrag i Östers IF, Smålands Fotbollförbund, Svenska Handbollsförbundet och SISU Riksstyrelsen. Vice ordförande i Riksidrottsstyrelsen. Uppdrag inom UEFA och FIFA. Och så vidare.

Vi pratar om vilka personer som kan ha mycket att berätta om Lars-Åke.
– Du måste prata med Karl-Erik Nilsson, säger Rickard Strandberg och förklarar att Lars-Åke Lagrells efterträdare som ordförande för Svenska Fotbollförbundet förmodligen har många anekdoter att dela med sig av.
Sagt och gjort. Karl-Erik Nilsson, med rötterna i småländska Emmaboda, har en bakgrund som fotbollsdomare och kommunal politiker. Han mötte Lars-Åke i många sammanhang genom åren.
– Första gången var förmodligen på något årsmöte med Smålandsidrotten. Framför allt minns jag hur han tackade mig för en lång domargärning när jag slutade 2002, säger Karl-Erik Nilsson, som också berättar att han fick med sig många goda råd när senare han tog över som ordförande för Svenska Fotbollförbundet 2012.
– Inte minst det noggranna sättet kring planering och framförhållning. Han nämnde väldigt tidigt att man ibland kunde få planera om fredagsmyset till en tisdag.
Karl-Erik Nilsson känner stor tacksamhet för att han fick lära känna Lars-Åke och återkommer vid flera tillfällen under samtalet till hans utmärkande drag.
– Han var en spjuver med en otrolig energi och arbetskapacitet. Lars-Åke fanns alltid där för idrotten och inte minst för fotbollen. Han har varit en stor inspiration och är en av våra största idrottspersonligheter.

På gamla Råsunda Fotbollsstadion, i samband med att Lars-Åke avgick som ordförande i Svenska Fotbollförbundet.

På gamla Råsunda Fotbollsstadion, i samband med att Lars-Åke avgick som ordförande i Svenska Fotbollförbundet.

När Lennart Johansson lockade med ett jobb som generalsekreterare för Svenska Fotbollförbundet 1985 valde Lars-Åke att lämna Jönköping för en flytt till Stockholm.
– Vi tyckte så klart att det var tråkigt att han lämnade oss med tanke på hans kompetens, och Lars-Åke trivdes väldigt bra i Jönköping. Det hände att han refererade till oss på Smålandsidrotten, även när han gick vidare till andra uppdrag, vilket var ett kvitto på att han tyckte om att arbeta hos oss, säger Christina Ericsson.
1991 blev Lagrell ordförande för Svenska Fotbollförbundet och satt kvar på posten i 21 år, innan Karl-Erik Nilsson alltså tog över.
– Jag kände förstås till Lars-Åke sedan tidigare, men det var egentligen inte förrän de sista åren, runt 2012, som vi fick en nära kontakt, berättar Rickard Strandberg, som också lyfter glimten i ögat, humorn och skrattet.
– Han blev en riktig fotbollskompis, eller ”foopollskompis”. Jag bollade många frågor med Lars-Åke och han blev som en typ mentor för mig.
Strandberg nämner också den tidigare ledningsgruppen på Smålandsidrotten med Lars-Åke Lagrell, Christina Ericsson, Håkan Danielsson, Lasse Tegnér och Yvonne Dolck Lagrell som en viktig del i utvecklingen.
– Hela det gänget har ju på något sätt lagt grunden för vårt arbetssätt på RF-SISU Småland i dag.

Text: Fredrik Standár
Foto: Bildbyrån, Jönköpings-Posten, Smålandsposten