Hem / Våra nyheter / Kanotklubben breddar verksamheten - premiär för paratävling

Kanotklubben breddar verksamheten - premiär för paratävling

För att göra idrotten ännu mer inkluderande satsar Huskvarna Kanotklubb på en tävling för personer med fysiska funktionshinder. – Vi vill fortsätta att utveckla oss inom parakanot, säger Björn Johansson, barn- och ungdomsansvarig i HKK.

När Huskvarna Kanotklubb arrangerar junior-SM tillsammans med Jönköpings Kanotklubb i helgen gör man det med en ny distans.
Under lördagens tävlingar kommer paraidrottare att tävla i 200 meter och 1 000 meter.
– Eftersom det inte finns krav på klassificering är ”öppen klass” ett begrepp som syftar till att vi vill få med så många deltagare som möjligt, förklarar Björn Johansson, som är en av initiativtagarna till att HKK har inlett en satsning på paraidrott.

I anslutning till ett kanotkonvent för drygt två år sedan föddes tanken till att bredda verksamheten och ett år senare kunde klubben - via olika bidrag - erbjuda paddling för personer med fysiska funktionshinder.
Och nu väntar alltså den första tävlingen.
– Det finns så klart alltid saker att utveckla, men vi hoppas att detta kan bli nästa steg i det här projektet, säger Björn Johansson, som meddelar att nio tävlande är anmälda till paratävlingen på lördag.

Bland de anmälda finns till exempel Lina Watz med meriter från EM, VM och Paralympics i simning. Förra året deltog hon också i tv-programmet ”Vinnarskallar” på TV4.
– Det som krävs för att vara med i den här tävlingen är att man är medlem i en kanotklubb. Sedan kan det förstås skilja på vilken nivå de tävlande är. Några har kanske högre ambitioner än andra, men vi vill välkomna alla, säger Björn Johansson.

Huskvarna Kanotklubb planerar för en utvärdering efter helgens tävling.
– Vi är också väldigt glada över att Svenska Kanotförbundet tycker om satsningen, liksom att Jönköpings kommun och kultur- och fritidsnämnden har visat intresse för det vi vill göra, säger Björn Johansson.

Dag Johansson, generalsekreterare på Svenska Kanotförbundet, hyllar initiativet:
– Det är precis sådana här engagemang som vi behöver i svensk kanot, och att få till en paratävling i anslutning till ett junior-SM är fantastiskt. Det visar också på en stark vilja som skapar kontinuitet.
– Huskvarna Kanotklubb är en av föreningarna som verkligen har tagit tag i taktpinnen för att kanoten ska bli ännu mer inkluderande, säger Dag Johansson.  

Hur har coronapandemin påverkat Huskvarna Kanotklubb?
– Tävlingsmässigt har det förstås inte varit bra. Det har varit tufft för gänget som tränar hårt men som inte har kunnat mäta sig på nära tävlingar, säger Björn Johansson. 
– Däremot är ju kanot en ganska tacksam idrott i dessa tider och vi fick till exempel lägga till en extra vecka på vår kanotskola i somras eftersom intresset var så stort.

Och på lördag väntar alltså något historiskt för Huskvarna Kanotklubb – den första paratävlingen.

Foton:
Överst - Björn Johansson, Huskvarna Kanotklubb
Underst - Ungdomskanotister på träning i Huskvarnaån