Hem / Våra nyheter / Fritidsbanken på frammarsch i Småland

Fritidsbanken på frammarsch i Småland

”Ett bibliotek för sport- och fritidsprylar”. Så beskrivs det prisade hållbarhetsprojektet Fritidsbanken. RF-SISU Småland gjorde ett besök i en av de nyöppnade lokalerna, den på Öxnehaga i Jönköping.

Platsansvariga Ulrika Lundqvist har knappt hunnit öppna för dagen innan hon blir upptagen med att knäppa ett par pjäxor till en flicka i femårsåldern. 
- Och så får ni ha dem i två veckor. Hoppas att ni får det trevligt nu, säger Ulrika innan flickan försvinner ut med pjäxorna i högsta hugg tillsammans med sin mamma. 

Sport- och fritidsprylarna är snyggt upphängda på hyllorna i Vätterhems lokal på Öxnehaga, övervägande skidutrustning och skridskor. 
- När det blir vårsäsong byter vi så klart ut sortimentet, säger Ulrika och lägger en basketboll i en korg. 

Fritidsbanken på Öxnehaga invigdes i mitten av december 2019 och blev med det den åttonde i Småland. Totalt finns det cirka 100 fritidsbanker i Sverige.
- Nu i början har vi lånat ut mycket skidor och skridskor, framför allt inför sportlovet. Eleverna på Oxhagsskolan här intill hade en skridskodag häromdagen och inför den var det många här och lånade, berättar Ulrika. 

Vem som helst kan låna prylar av Fritidsbanken. Det som lånas ska lämnas tillbaka inom 14 dagar. - Det enda som krävs är att man lämnar namn och telefonnummer. Många kommer in och lånar nya grejer direkt när de lämnar tillbaka sina andra, säger Ulrika och förklarar att lokalen är öppen under åtta timmar i veckan, fördelat på tre dagar.

Vad händer om man inte lämnar tillbaka de lånade prylarna?
- Vi registrerar alla som lånar saker hos oss och märker vi att någon inte lämnar tillbaka gör vi en notering på det. Om den personen kommer in och vill låna nya grejer så ser vi i vårt system att den har saker som inte är inlämnade sedan tidigare. Då blir det svårt att låna ut prylar till den personen igen.
– Det är förstås inte riskfritt och av olika anledningar får vi tyvärr räkna med att något inte kan lämnas tillbaka. Men hittills har det faktiskt fungerat väldigt bra, säger Ulrika. 

Det dröjer inte länge förrän en kvinna kommer in för att lämna tillbaka ett par skridskor. 
- Åh, tusen tack för detta. Det har varit jättelyckat, säger hon. 
- Välkommen tillbaka att låna mer saker, svarar Ulrika. 
- Absolut! 
Ulrika Lundqvist tar emot skridskorna och ska sedan avregistrera utlåningen. 
- Det känns som fler och fler börjar få upp ögonen för Fritidsbanken, kanske främst efter det senaste priset, säger hon. 

I januari tog nämligen Fritidsbanken emot priset ”Årets Peppare” på Idrottsgalan av organisationen Generation Pep i samarbete med Riksidrottsförbundet. 
- Fantastiskt roligt, vi märker att ordet börjar sprida sig. Det är extra kul när någon kommer hit och lånar något som de aldrig har testat tidigare, att någon kanske vill prova på att åka skidor. Inför sportlovet lyckades vi få ihop skidutrustning till en hel familj, säger Ulrika. 

Nästa besökare kommer in. 
- Hej, jag ska på skidsemester. Vill du hjälpa mig?
Lina Timar berättar att hon har fått höra om Fritidsbanken av sin sambos mamma och att hon behöver hjälp inför några dagar i värmländska Branäs. 
- Jag åkte för flera år sedan, men jag skulle absolut säga att jag är nybörjare.

Ulrika frågar efter skostorlek, väljer ut ett par pjäxor och hämtar sedan ett par utförsskidor. 
- Om de inte känns bra får vi testa ett par andra.
- De här känns väldigt bra, säger Lina efter en stunds funderande. 
- Och så behöver jag nog längdskidor också… 

När alla prylar är utvalda registrerar Ulrika dem i sin dator. 
- Snart ska du få ett sms med en bekräftelse. 
- Men, va? Är det gratis? Lina ser förvånad ut. 
- Ja, absolut, säger Ulrika. 
- Men kan jag inte få ge en symbolisk summa?
- Du kan få sprida ordet om att vi finns istället, säger Ulrika med ett brett leende. 
- Det ska jag verkligen göra, säger Lina Timar innan hon ger sig iväg med längd- och utförsskidor, dubbla uppsättningar av pjäxor, stavar och en hjälm.

Läs vidare, Fredrika Lindström och Philip Rosqvist berättar hur RF-SISU Småland är involverade i Fritidsbanken: