Hem / Våra nyheter / Fördomarna suddas ut - Högsbys herr- och damlag tränar tillsammans

Fördomarna suddas ut - Högsbys herr- och damlag tränar tillsammans

För att göra föreningen ännu mer sammansvetsad har herr- och damlaget i fotbollsklubben Högsby IK kört delar av försäsongsträningen tillsammans. – Det känns som ett väldigt välkommet inslag i hela föreningen, säger utbildningsledaren Lina Lindström.

Lina Lindström är idrottsvetare och holistic strength coach och arbetar till vardags på träningscentret Lilla Gymmet i Blomstermåla. Efter att ha hjälpt Högsbys herrlag i division 3 under förra säsongen togs ett nytt - och lite annorlunda - grepp inför den här försäsongen.

En gång i veckan har herr- och damlaget fysträning tillsammans.

– Väldigt mycket handlar om teknik och individuell rörlighet, så det är övningar som är utmanande för både herr- och damspelare, säger Lina Lindström, som har anpassat den 90 minuter långa fysträningen till just fotbollsspelare där fokus främst ligger på bålstyrka och rörlighet.

– Spelarna har även fått individuella övningar att följa beroende på vad de behöver utveckla, förklarar Lina Lindström.

Vad har varit den största positiva överraskningen med att mixa herrar och damer?

– Att spelarna har anammat detta på ett så bra sätt, det har aldrig varit några bekymmer med att blanda lagen. Till exempel hade vi en övning där man skulle para ihop sig med den man kände minst, vilket blev väldigt bra, säger hon.

Framöver planeras också en gemensam föreläsning för Högsbys herr- och damlag.

– Där ska vi prata om positivt tänkande inom olika ämnen. Förhoppningen är att det leder till en ännu bättre sammanhållning, att lagen till exempel kan titta på varandras träningar och inspireras av dem, säger Lina Lindström.

Sebastian Karlsson är tränare för damlaget i division 4 och spelar dessutom i herrlaget. Han menar att den gemensamma träningen har gjort sammanhållningen ännu bättre i klubben.

– Det bryter lite barriärer, helt klart. Förut har det nog varit ingrott hos många klubbar att ”så här gör man inte”, att herrarna och damerna exempelvis skulle träna ihop.

– För spelarna är det här dessutom otroligt lärorikt, att vi kan få hjälp med träningen på ett så professionellt sätt, säger Sebastian Karlsson.

Björn Garpenstedt, ordförande i Högsby IK, ser mycket positivt på satsningen som gjordes inför säsongen.

– För oss som förening känns det som ett startskott, att det här även öppnar upp för andra möjligheter. Det har hänt väldigt mycket i klubben de senaste åren, till exempel har vi fått in flera unga duktiga ledare och med det även lyft upp de här frågorna igen.

Skulle du säga att det har funnits fördomar i klubben tidigare?

– Det har det, från alla möjliga håll skulle jag säga, men jag vill hävda att de är på god väg att suddas ut, säger Björn Garpenstedt.

Ytterligare ett gemensamt träningspass kvarstår innan respektive lag drar igång med träningsmatcher och de sista förberedelserna inför seriestarten.

– Arbetet får naturligtvis inte sluta här, vi måste hela tiden jobba för att skapa ett så bra och rättvist klimat som möjligt. Med den gemensamma träningen är vi ett steg på vägen och det är fantastiskt roligt att se hur spelarna i de båda lagen har svarat på detta, säger Björn Garpenstedt.