Hem / Våra nyheter / Emma och Filiph årets sportkometer i Kalmar län

Emma och Filiph årets sportkometer i Kalmar län

En hockeyspelare från Oskarshamn och en fäktare från Kalmar får P4 Kalmars sportkometpriser för 2019.

På damsidan får Emma Fransson, Kalmar FK priset. Hon toppade säsongen med att som förstaårsjunior bli mästarinna i Öppna Nordiska mästerskapen. Där eliminerade hon bland andra en av världens bästa, den två år äldre estinskan Karoliine Loit. Året kröntes med att Emma togs ut till junior-EM i februari där hon alltså är en av de yngsta.

Juryns motivering:

Från att ha varit en av landets mest lovande kom det stora genombrottet under 2019. I den internationella debuten i juniorklassen bärgades första titeln efter seger mot en av världens bästa. Mycket talar för att debuten i seniorlandslaget inte är avlägsen.

På herrsidan går priset till ishockeycentern Filiph Engsund, som efter några mellansäsonger i lägre serier ledde sitt IK Oskarshamn till SHL-avancemanget. Han hade en avgörande roll i flera allsvenska matcher och har nu växt ut till en av seriens bästa centrar.

Juryns motivering:

Efter ett par mellansäsonger lyfte karriären rejält under 2019. Han ledde sig lag till det historiska SHL-avancemanget och han har fortsatt att briljera där. Förutsättningarna är goda för att karriären snart fortsätter i någon av världens bästa ligor.

I juryn sitter bland andra Agneta Jäverskog, som är vice ordförande i RF-SISU Småland.

Priserna delas ut i samband med något idrottsevenemang under vintern/våren.