Hem / Våra nyheter / Annorlunda träningssätt under coronakrisen ̵ så agerar fyra föreningar i Småland

Annorlunda träningssätt under coronakrisen ̵ så agerar fyra föreningar i Småland

Träningar utomhus, teorilektioner på distans och tipspromenader i nytt format. Coronaviruset gör att många får tänka om. RF-SISU Småland stämde av läget med fyra föreningar som har hittat ett annorlunda upplägg i verksamheten.

Flera seriespel, tävlingar och träningar fick ett abrupt slut på grund av coronaviruset.

Innebandyklubben Växjö Vipers är en av klubbarna som har hittat nya sätt att fortsätta bedriva verksamheten på.

– När beskedet kom om att det var viktigt att inte stänga ner sina verksamheter tog vi beslutet att lägga träningen utomhus. Vi gjorde bedömningen att det är olämpligt att ha något igång inne i Fortnox Arena, säger Växjös Fredric Fagerberg, som själv är tränare för klubbens spelare födda 2006.

– Våra lag har gjort på lite olika sätt, men vi blandar konditionsträning med styrke- och snabbhetsövningar. Tanken är att vi ska köra på det upplägget i några veckor innan vi tar ett nytt beslut. Förhoppningen är så klart att vi kan flytta in i arenan igen.

För Växjö Vipers, som själva äger Fortnox Arena, är framtiden - precis som för många andra föreningar - oviss.

– Vi tappar 1,2 miljoner kronor, arenabolaget och föreningen tillsammans. Flera stora event var planerade i arenan under våren, men vi får avvakta och se vad som händer, säger Fredric Fagerberg.

I Ölmstad Rid- & Körsällskap berättar ridskolechefen Åsa Linnér att klubben har ändrat upplägget i sina 90-minuterslektioner.

– I tio års tid har vi haft våra lektioner på en och en halv timme där vi har delat upp tiden med hälften hästkunskap och hälften ridning. Under några veckor framöver, till att börja med, är tanken att genomföra hästkunskapen på distans, att eleverna gör den hemifrån.

Åsa Linnér är dock snabb att påpeka att planerna kan ändras beroende på coronavirusets utveckling.

– Bland annat har vi tankar på att genomföra privatlektioner i själva ridningen - vi följer utvecklingen hela tiden, säger hon.

Hur skulle du säga att er förening mår i dagsläget?

– Att tävlingssäsongen är stoppad gör att vi bland annat tappar drygt 50 000 kronor på de tre tävlingarna som var inplanerade i närtid - och då har vi nyligen byggt ett nytt ridhus för ett par miljoner - men överlag skulle jag säga att vi mår ganska bra. Vi känner oss, trots allt, trygga med upplägget, säger Åsa Linnér.

I Kalmar anordnar Friskis & Svettis bland annat träningspass utomhus.

– Till exempel körde vi ett danspass ute vid parkeringen, vilket gick jättebra. Vi vill värna om folkhälsan och att våra medlemmar ska stanna hos oss - då får vi hitta andra träningssätt, säger Oskar Anneborg, träningsansvarig på Friskis & Svettis i Kalmar.

Dessutom har träningspassen i grupp gjorts om där det bland annat ingår att rengöra redskapen efter användning.

– Vi har färre utövare på passen och ett större mellanrum hos deltagarna vid övningarna. Vi tror att det går att göra mycket med små insatser. Tills vidare får vi köra på så gott det går och följa läget på timbasis säger Oskar Anneborg.

I orienteringsklubben OK Gränsen i Habo utanför Jönköping har ungdomsträningen dragit igång - dock med ett annat upplägg än tidigare.

– Vi har ingen större samling med deltagarna inför träningarna utan de olika grupperna samlas utomhus på olika ställen. Vi har dessutom strukit flera uppvärmningsövningar, liksom kvällsfikat som vi brukar ha tillsammans efter träningarna, säger Sari Håkansson, som är med i klubbens stug- och motionssektion.

Klubben har även gjort om den traditionella tipspromenaden som vanligtvis anordnas på söndagar.

– Nu sätter vi upp frågorna redan på fredagen så att man själv kan bestämma när man vill gå, förklarar Sari Håkansson.

Tillsammans med grannklubben Mullsjö SOK arrangerar OK Gränsen tävlingen ”Tour de virus” den 3-5 april - dock inte som en ”vanlig” tävling.

– Det är bara tävlande från OK Gränsen och Mullsjö SOK och deltagarantalet kommer inte att vara mer än 50. Orientering är vanligtvis en väldigt social idrott, även om själva tävlingsformen är individuell. Vi hoppas att verksamheten kan fortsätta, trots att det är med ett annat koncept, säger Sari Håkansson.