Hem / Våra nyheter / Bakom kulisserna med ett svenskt landslag

Bakom kulisserna med ett svenskt landslag

Ett landslag i innebandy med flera småländska inslag. RF-SISU Småland tog rygg på den svenska truppen under ett coronaanpassat träningsläger i Växjö.

Morgonens träning av lägrets andra dag är precis avklarad. Nu väntar lunch på Quality Hotel Royal Corner i centrala Växjö. Det svenska landslaget i innebandy har bara en fem minuter lång bilresa till Fortnox Arena där laget så gott som alla dagar tränar ett pass på förmiddagen och ett på eftermiddagen.
– Det här är perfekt för oss, trots att det är lite speciellt läge, säger förbundskaptenen Mikael Hill när han tar emot i lobbyn på hotellet.
– Egentligen var det ju tänkt att vi skulle avsluta lägret med en landskamp mot Norge, men den blev ju av förklarliga skäl inställd.

Det är mycket som inte är som vanligt under det här lägret. Även om det ännu inte har tagits några slutgiltiga beslut dagen då RF-SISU Småland är på plats pekar det mesta på att VM-turneringen i Finland i december flyttas fram.
– Vi kan inte påverka något utan får försöka jobba på som vanligt. Detta ska ju egentligen vara ett förberedande VM-läger och då kör vi på det, förklarar Mikael Hill.

Den ena spelaren efter den andra - många av dem världsstjärnor på innebandyscenen - tittar förbi på väg upp till rummen för någon timmes vila.
Storvretas Alexander Rudd pratar gärna golf i ett högt tempo medan Falunduon Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström personifierar ordet ”chilla” när de myser omkring i hotellobbyn.

Robin Nilsberth, till vardags back i Storvreta, gör entré med en resväska. Han ansluter sist i den svenska truppen eftersom han har varit på uppstartsmöte med jobbet tidigare i veckan.
– Men nu har jag kört från Uppsala och det gick bra. Stannade på någon skön vägkrog strax utanför Jönköping, säger Nilsberth när han välkomnas av några lagkamrater.
Om en timme väntar mellanmål och kort därefter en genomgång inför eftermiddagens träning.

Jörgen Karlsson, materialförvaltare

Landslagets materialförvaltare Jörgen Karlsson och Roger Söderlund åker tidigare till träningen för att förbereda tills dess att spelarna ansluter.
– Jag har varit med i många år nu, men det här lägret är nog det mest speciella hittills - av flera anledningar, säger Jörgen Karlsson.
– Vi kan ju inte göra mer än att följa de restriktioner som finns och nu blir det förmodligen inget VM.  Det är förstås väldigt tråkigt, men vad ska man göra?

Skiljer det här lägret sig sett till ert arbete med materialet?
 – Väldigt mycket, säger Roger Söderlund och får medhåll från sin kollega:
– Vanligtvis förbereder vi ju vattenflaskor och handdukar, men nu får spelarna ansvara för det själva. På ett sätt blir det mindre arbete för oss, säger Jörgen Karlsson. 

 Kim Nilsson, FBC Kalmarsund

32-årige Kim Nilsson är en av de mest meriterade spelarna i det svenska landslaget. Det breda leendet vittnar om att han trivs i de här sammanhangen. Han berättar att han fortfarande älskar att dra på sig den blågula dressen men att framtiden är något oviss.
– Det är klart att man har börjat fundera en del, men mycket handlar om hur kroppen mår. Ett sådant här läger, med två träningar om dagen, är vi ju inte så vana vid heller.

Han vände hem till FBC Kalmarsund för ett par år sedan och drömmer om att vinna SM-guld. Den kommande säsongen hoppas han att moderklubben kan utmana om topplaceringarna.
Kim Nilsson pratar om den nybyggda arenan i Kalmar, om en organisation som jobbar hårt.
– Förutsättningarna finns definitivt, även om allt kan hända i ett slutspel. Jag tycker att vi har de rätta verktygen för att lyckas, säger Kim Nilsson innan han ansluter till resten av den svenska truppen för en genomgång av eftermiddagens träning, det andra passet för dagen. 

 Maria Dalenfjäll, fysioterapeut

Avresa mot Fortnox Arena igen. Under lägret ansvarar spelarna själva för att ta sig till arenan - allt för att hålla social distans i coronatider.
Med småländska ögon sett finns det flera lokala inslag i den svenska landslagstruppen.
Förutom Kim Nilsson finns Markus Jonsson från Växjö Vipers med, liksom Emil Nilsen från Jönköpings IK och Jönköpingsbon Kim Ganevik från Mullsjö AIS.

På ledarsidan finns redan nämnde förbundskaptenen Mikael Hill, som även har ett tränarförflutet i bland annat Vimmerby, JIK och Mullsjö. Sedan våren 2017 är också Maria Dalenfjäll - med Åseda som moderklubb - med som fysioterapeut.
Det är hon som sätter igång träningen när truppen samlas på grusplanen precis utanför arenan.
– Vi börjar med samma runda som igår, säger Maria innan spelarna ger sig iväg på en kortare joggingtur.
–  Min roll är att finnas till hands om spelarna har känningar och skavanker, liksom om det skulle hända något akut på planen. Jag är väldigt ödmjuk över att få ha den här rollen, det är fantastiskt roligt.
Maria Dalenfjäll har själv spelarmeriter från elitserien och landslagsspel.
– Det roligaste är att få vara en del av ett lag igen och nu var det nästan sju månader sedan vi träffades senast.

Tänker du på något annorlunda sätt kring träningsupplägg nu i coronatider?
 – Jag försöker att undvika övningar med för mycket fysisk kontakt, som lekar där spelarna till exempel ska kramas eller hålla varandras händer, men inte så mycket i övrigt. Det känns som vi har bra koll på hur vi ska förhålla oss till corona, säger Maria, som också ansvarar för att ta tempen på spelarna varje morgon för att försäkra att ingen spelare är sjuk.
Ett par minuter senare är spelarna tillbaka och uppvärmningen fortsätter med rörelseövningar. 

Maria Dalenfjäll och Alexander Galante Carlström

Smack! Smack! Smack! Kim Nilsson, Alexander Rudd och Kim Ganevik har bråttom in på planen och drar varsitt handledsskott i det tomma målet.
Alexander Galante Carlström får behandling av Maria Dalenfjäll för en värkande käke.
Mikael Hill ger instruktioner och spelarna delar upp sig på varsin planhalva. Tempot är högt.
Jörgen Karlsson och Roger Söderlund har gjort i ordning det så kallade ”buffébordet” vid avbytarbänkarna. Där finns skivade bananer och apelsiner med skalen kvar. Chokladbitar och russin i separata skålar. Plastskedar i en annan. Energidryck i en dunk. Två stora termosar med kaffe. Mjölken bredvid. Plasthandskar och handsprit finns också att tillgå.
– Det här med handsprit är inget nytt för oss, det brukar vi vara noggranna med, förklarar Jörgen Karlsson.
– Men spelarna får vara noggranna när de tar något från skålarna.
Träningslägret kommer att avslutas med en internmatch innan spelarna vänder hem till sina klubblag för att förbereda en ny säsong i Svenska Superligan.
Nästa övning.
– Kom igen, ännu snabbare! Bra, ”Mackan”!
Mikael Hill verkar vara nöjd med vad han ser.


Fotnot: Internationella Innebandyförbundet har nu tagit beslutet att skjuta upp VM-turneringen till 2021.

Lyssningstips: Podden Här pågår föreningsidrottInnebandystjärnorna Alexander Galante Carlström och Rasmus Enström om stark vänskap.