Hem / Vi arbetar med / Antidoping, idrott och krim... / Misstänkt spel på er match?

Misstänkt spel på er match?

När nu risken för smittspridning sätter stopp för många verksamheter runt om i världen, drabbar det även spelsugna. Dessa har plötsligt fått begränsa sina insatser på spel i de stora ligorna och spelbolagen letar efter andra möjligheter att tjäna pengar.

Framför allt gäller detta betting, som går ut på att slå vad om slutresultat i en match, när nästa hörna kommer, när straff ska dömas och vilken spelare som drar på sig en utvisning, t ex. Under våren har vi fått rapporter om spel på träningsmatcher i fotbollens division 4, 5 och 6, matcher som inte betyder något i de större sammanhangen. Spel förekommer även i andra idrotter, men fotbollen verkar just nu vara mest i fokus.

Det kan vara svårt för er som förening att stoppa spel på er match, men ni kan försvåra för spelbolag hemma och utomlands. Polisen ger rådet till landets fotbollsföreningar att inte annonsera era träningsmatcher på till exempel hemsida eller Fogis.

Vad ni kan göra?

Ni bör vara uppmärksamma på tecken, som normalt inte hör hemma i er verksamhet:

· Någon kontaktar en ledare/tränare innan match och ställer frågor kring laguppställning, taktik och ev. planerad byten av spelare. Detta är inte olagligt, men bör uppmärksammas.

· Nästa steg, då den som frågar försöker påverka ledaren/tränaren på något sätt, är dock ett brott och ska anmälas. Det kan vara när den som först verkar fråga av intresse, övergår till att ge ”goda råd” eller hota. Detta drabbar även spelare i laget, som kanske även de spelar på bettingsajter och har dragit på sig spelskulder. Spelberoende och matchfixning hör intimt samman.

· Ge akt på person som ”uppför sig märkligt” vid sidan av planen eller på läktaren. Det kan vara oavbrutet talande i telefon och upprörda samtal, där det går att uppsnappa en konversation som handlar om just spel.

· Märker ni att någon/några av era egna spelare spelar på egen match, så är detta ett brott. Även spel på andra lag i den egna serien är förbjudet.

Läs mer på Svenska Fotbollsförbundets hemsida

 

Brott som ska polisanmälas eller rapporteras vidare

Matchfixning

Spelare, ledare eller domare påverkas till och eller tar eget initiativ till att påverka resultatet, relaterat till vadhållningen. Det kan gälla slutresultat såväl som enskilt moment i en match.

Otillåten vadhållning

Spelare, ledare, förtroendevalda, tävlingsfunktionärer m fl ingår vadhållning gällande resultatet av matchen eller delmoment i matchen.

Hot och otillåten påverkan

I samband med match/tävling blir aktiva, domare, ledare eller andra som kan påverka resultatet kontaktade av vadhållare som önskar information om matchen eller uttrycker hot mot dessa personer. Det handlar om personer från hela världen

Spel på minderåriga

Spel med en majoritet av spelarna under 18. För spelbolag med licens att verka i Sverige är det ett brott mot spellagen att spela på sådana matcher.

 

Hur rapporterar du?

RF-SISU Skåne har två personer som arbetar med matchfixning, antidopingfrågor, mutor och andra avarter av idrotten. Dessa samverkar med Polisen, Länsstyrelsen och de svenska idrottsförbunden. De för också statistik över anmälda övertramp och anmäler i sin tur vidare till polis och specialidrottsförbund.

Kontakta:

Per Ekström: This is a mailto link eller telefon: 010-476 57 09

Anmälan kan även ske anonymt via RF:s visselblåsarfunktion

Lär dig mer

Min match: Riksidrottsförbundets utbildningssatsning mot matchfixning,

Läs mer om Min match

Mer info kring vad just svensk fotboll gör hittar du på Fogis webbsida.