Hem / Om oss / Vi samverkar med / Locker Room Talk

Locker Room Talk

Locker Room Talk har utökat sin verksamhet i Skåne, och RF-SISU Skåne stöttar arbetet ute i idrottsföreningarna som handlar om att utbilda unga killar i jämställdhet och schyssta attityder. Locker Room Talk kommer att ha tre utbildare som tar uppdrag i hela Skåne, där målgruppen är pojklag mellan 10-14 år.
Vi har tagit oss ett snack med Oscar Gullers Ahlin, som är distriktschef för Locker Room Talk i Skåne, om deras arbete i distriktet.

Berätta om hur Locker Room Talk startades!
Locker Room Talk startade som ett UF-företag i Finspång utanför Norrköping. Shanga Aziz och Rogerio ville göra något mer än att sälja mobilskal. Utifrån deras egna erfarenheter av fördomar och en kvinnoförnedrande syn inom svensk idrott startade de därför ett program med sessioner för att lära nästa generations spelare om jämställdhet, schyssta attityder och hur vi tillsammans kan skapa en ny manlighet. För det är i omklädningsrummet allting börjar. Inte bara matchen, utan det handlar om snacket, kulturen och påhittade regler som formar killar. Påhittade regler som följer med ut i samhället och skapar skeva värderingar.

Vad gör ni ute i idrottsföreningarna?
Vi träffar killar 10-14 år i deras omklädningsrum, utbildar i jämställdhet & schyssta attityder för att stoppa skitsnacket och skapa en ny manlighet. Arbetet gör vi med hjälp av Locker Room Talk-sessions. Vi driver också opinion för att sudda ut påhittade regler i samhället. Vårt mål är ett jämställt samhälle där alla människor kan känna sig trygga och välkomna för den man är. Vi vill särskilt engagera och möta killar i jämställdshetsarbetet och lägga grunden för ett samhälle där en man kan vara på flera olika sätt.

Varför är målgruppen 10-14 år?
Det beror på att killar i åldern 10-14 år inte har hunnit lära sig och ta efter av alla de förväntningar som finns på killar. När killarna blir äldre så följer dessa förväntningar med dem ut i samhället och skapar skeva värderingar. Det är något som vi vill förhindra och därför arbetar Locker Room Talk i ett förebyggande syfte för att möta killarna i ett så tidigt skede som möjligt.

Du pratar om att skapa en ny form av manlighet, förklara!
Killar i dagens samhälle förväntas vara starka och tuffa. Som kille förväntas man inte gråta eller prata om sina känslor. Genom att skapa en ny manlighet så vill vi på Locker Room Talk sudda ut de förväntningar som finns på killar. Killar och män ska kunna vara på flera olika sätt och fortfarande känna sig trygga och välkomna för den man är.

Hur jobbar ni här nere i Skåne?
Vi åker ut och utbildar i de lag och föreningar som vill träffa oss. Locker Room Talks mål i Skåne är att träffa 1400 killar varje år. Vi vill kunna erbjuda vår utbildning i hela Skåne och tar mer än gärna emot intresseanmälningar från föreningar oavsett vart de är geografiskt placerade.
Vi kommer också att utbilda ledare och föräldrar där vi vid ett antal tillfällen under året kommer bjuda in intresserade från föreningar vi arbetat i för att delta i en workshop. Workshopen syftar till att öka kunskapen om Locker Room Talk och vårt arbete men främst till att ge verktyg för hur man själv kan bli en LRT-tränare.

Vad hoppas ni på att arbetet i de skånska föreningarna ska leda till?
Vår förhoppningen är att genom vårt samarbete med RF-SISU Skåne kunna bli en etablerad del av den skånska idrotten. Vårt mål är att nå alla 300 000 killar i åldern 10-14 som finns i Sverige idag. Därför är vi väldigt stolta och tacksamma för att ingå det här samarbetet tillsammans med RF-SISU Skåne. Tillsammans hoppas vi att killarna genom vår utbildning ska bli mer medvetna om de förväntningar som finns på killar och att dessa inte behöver följas. Idrotten ska för mig vara en trygg plats där man kan utvecklas genom glädje och gemenskap.

Är er förening intresserad av att arbeta med Locker Room Talk? Ta kontakt dirket med Oscar från organisationen.
This is a mailto link
0739-126161

Läs mer om Locker Room Talk på deras sida