Hem / Egna nyheter / 2022 / Rörelsesatsning fyllde Baltiska hallen till brädden

Rörelsesatsning fyllde Baltiska hallen till brädden

Fredagen den 18 mars fylldes Baltiska hallen till brädden med skolpersonal från Skånes kommuner när många idrottsförbund bjöd på inspiration i rörelsesatsning.

Det kom 19 organisationer till Baltiska hallen under fredagsförmiddagen för att inspirera fler än 260 deltagare från över 100 skånska grundskolor.

- Detta är ett fint tillfälle att träffa många pedagoger från skolan, och komma ut med vårt budskap. Vi hoppas att vår idrott har möjlighet att spridas till fler. Vi har en bred satsning mot barn och rörelse, men vi vill också att vår egen verksamhet inom just hopprep ska kunna nå ut till fler föreningar genom samarbetet med skolan, säger Kajsa Murmark från Gymnastikförbundet Syd, som var ett av idrottsförbunden på plats.

2018 fick Riksidrottsförbundet i uppdrag av regeringen att göra en satsning för mer rörelse i skolan. Rörelsesatsning i skolan syftar till att förbättra folkhälsan, välbefinnandet och skolresultaten. Det gör vi bäst genom att bygga broar mellan skolan, barnen och föreningslivet. 

Förra året sökte 33 specialidrottsförbund medel för att utveckla egna koncept med målet att få fler barn att:

  • vilja, våga och kunna vara aktiva i skolan och på fritiden
  • hitta tillbaka till föreningsidrotten
  • bli föreningsaktiva.

I Skåne samordnas fler än 300 grundskolor från Skånes alla 33 kommuner och hittills har närmare 200 skolor fått en eller flera föreningskopplingar. 

- Våra utvärderingar visar tydligt att satsningen medför färre konflikter, lugnare klassrum, piggare elever och att fler barn och unga blir föreningsaktiva, berättar Henrik Nilsson på RF-SISU Skåne som är kontaktperson för Rörelsesatsningen i skolan.

Nationell hemsida – Inspiration till mer rörelse och idrott

Webbsida – Inspiration till mer rörelse och idrott