Hem / Egna nyheter / 2021 / Träning för äldre ungdomar tillåts

Träning för äldre ungdomar tillåts

Efter regeringens och Folkmyndighetens besked om att öppna upp idrott- och fritidsverksamhet för gymnasieåldern ger också Region Skåne klartecken för ändrad åldersgräns för idrott inomhus.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade den 4 februari 2021 nya direktiv vad gäller idrott för barn och unga i gymnasieåldern.

–Vårt besked idag är att verksamheter för barn och unga födda 2002 och senare bör fortgå i så stor utsträckning som möjligt under förutsättning att föreskrifter och allmänna råd kan följas, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind. Lokaler och anläggningar bör hållas öppna för idrotts- och fritidsaktiviteter även för unga i gymnasieåldern precis som för yngre barn, fortsätter Amanda Lind.

Klartecken även från regionen

Efter beskedet från regering och Folkhälsomyndigheten har vi fått information om att Region Skåne/Smittskydd Skåne kommer att ändra åldersgränsen för idrotts- och fritidsaktiviteter inomhus. Ungdomar i gymnasieåldern kommer att ges möjlighet att bedriva inomhusaktiviteter på samma sätt som barn yngre än 16 år förutsatt att åtgärder vidtas för att minska risken för smittspridning och att verksamheten delas upp i mindre grupper. Fortsatt är rådet max 8 personer och utomhus som gäller för vuxna, dvs födda 2001 och tidigare. 

Även om det ges klartecken från både nationellt och regionalt håll vill vi betona att det även gäller att vara informerad om de kommunala besluten. Smittspridningen sker i olika grad i Skåne och det kan också finnas lokala skillnader inom Skånes 33 kommuner. Det nya beskedet är i alla fall ett positivt och viktigt steg mot en omstart av idrottsaktiviteter för målgruppen.

-Det är ett glädjande besked som visar hur viktig idrotten är för fysisk aktivitet, gemenskap och för att må bra. Vi har varit mycket oroliga över ungdomsgruppen och känner stor glädje över detta beslut, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.


Mer information:

Uppdaterad information på 1177.se >>

Läs mer om beskedet via RF:s nyhet >>

Regeringen rekommenderar att offentlig verksamhet som inte är nödvändig stängs till och med 21 februari – men barn födda 2002 eller senare undantas. Vad innebär det för idrotten? >>