Hem / Egna nyheter / 2021 / Prova på-dag på 400 skolor för 80 000 barn

Prova på-dag på 400 skolor för 80 000 barn

Idag den 24 september var det dags för Idrottens dag i hela landet. 11 000 barn på 50 skolor i Skåne deltog för att inspireras till rörelse och träning och få prova på olika idrotter. I hela Sverige var det 80 000 barn som deltog.

– Vikten av rörelse och gemenskap har under pandemin blivit tydligare än någonsin. Vi vet samtidigt att klyftorna mellan de som redan är aktiva och de som ännu inte hittat till idrottsrörelsen riskerar att växa. Att ha Idrottens dag i samarbete med skolor över hela landet gör att vi når alla barn som bäst behöver ges en chans att hitta glädjen i rörelse, en idrott och en lokal idrottsförening, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

Skolorna som deltar i Idrottens dag arbetar med Rörelsesatsning i skolan tillsammans med RF-SISU distrikt och lokala idrottsföreningar. Totalt kommer 40 olika idrotter att vara representerade med idrottsföreningar under Idrottens dag. Samarbete sker i första hand med kommuner och skolor i utvalda områden där behovet antas vara störst. Urvalet grundar sig på socioekonomisk profil och föreningsidrottens utbredning.

Lyssna gärna på Jenny Björkqvist från RF-SISU Skåne när hon blev intervjuad av P4 Malmöhus från dagens Idrottens Dag på skolan Eden i Höör. http://p4dela.sverigesradio.se/?id=25752

Bilder från dagens Idrottens Dag i Höör, Eden skolan.IMG3.png

Dubbel.png

– RF-SISU Skåne bygger broar mellan skolan, de barn som är minst aktiva och de lokala idrottsföreningarna och samarbetet ökar hela tiden. Idrottens dag är en inspirerande dag med rörelse och glädje för barnen. Förhoppningsvis leder glädjen i att röra på sig till att fler barn hittar till idrotten och får uppleva gemenskapen i en idrottsförening på sin fritid. Barnen får en direktkontakt med det lokala föreningslivet som de ofta hittills inte fått, säger Henrik Nilsson, samordnare för Rörelsesatsning i skolan.

Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag tillsammans med samtliga 19 RF-SISU distrikt och lokala idrottsföreningar. Idrottens dag är också en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport. I år deltar över 40 länder, med det gemensamma budskapet #BeActive.

Skolor som arrangerade Idrottens Dag och filmade eller tog bilder under dagen får gärna bidra med ett filmklipp eller bild som de kan maila till samordnare för Rörelsesatsning i skolan, Henrik Nilsson, på This is a mailto link senast 27/9 och då finns det en möjlighet att komma med i vår film om Idrottens dag.