Hem / Egna nyheter / 2021 / Pandemin fortsatt ett hårt slag mot idrotten

Pandemin fortsatt ett hårt slag mot idrotten

Hallidrotter och kampsporter minskade mest i antal aktiviteter under våren 2021. En förödande nedgång märks bland aktiva med funktionsnedsättning där deltagartillfällen minskade med hela 70 procent.

Riksidrottsförbundet har nu tagit fram preliminära siffror för antal aktiviteter/deltagartillfällen för våren 2021 som baseras på föreningars LOK-stödsansökningar. Siffrorna baseras på närmare 9000 föreningsansökningar och jämförs med samma period 2019. Hallidrotter och kampsporter minskade mest i antal aktiviteter.

–Nedgången är slående. Vi och samhället behöver att idrotten lyckas rekrytera, återrekrytera och behålla barn, unga och vuxna och då måste idrottsrörelsen ges ett långsiktigt stöd för att orka och klara av utmaningen, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Emme Adébo är tränare för ett handbollslag i Lugi HF med 13-åriga pojkar. Han berättar hur de drabbats av pandemin.

-Det har varit väldigt tuffa 18 månader där vi tappat många handbollskillar som funnit andra intressen, säger Emme Abébo till Nyhetsmorgon i TV4.

-Det har varit jobbigt att inte spela matcher, det är ofta där man fyller på sitt ”må-bra konto”, säger Emme till TV4.

 

För aktiva med funktionsnedsättning minskade deltagartillfällen under våren 2021 med hela 70 procent jämfört med 2019.

–Det är oerhört nedslående. Vi vet vad idrotten betyder för så många med gemenskap, tillhörighet och att må bra oavsett ålder och ambitionsnivå. Medlemsförbunden är i gång med planer och aktiviteter för återstart och vi kommer att behöva hjälpas åt över lång tid, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Det finns ett antal idrotter som ökat jämfört med tidigare år. Det är utomhusidrotter som kan ha dragit nytta av att träning rekommenderats utomhus samtidigt som många andra aktiviteter ställts in, exempel är cykel (+19 samtliga åldersgrupper), segling (11%) och golf (9%).

Radio P4 Kristianstad: Dystra siffror. Stort tapp av idrottare med funktionsvariation.
Lyssna gärna när Jenny Hellberg, verksamhetschef RF-SISU Skåne, blir intervjuad

Läs mer om RF-SISU Skånes återstartsstöd