Hem / Egna nyheter / 2021 / Malmö Flyg Förening – den moderna uppstickaren i flygsport-Sverige

Malmö Flyg Förening – den moderna uppstickaren i flygsport-Sverige

Malmö Flyg Förening är en tämligen nystartad förening som inriktar sig på drönarflyg, de har funnits i lite mer än ett år. Det innebär att de startade upp sin verksamhet precis innan Covid-19 tog världen med storm.

De kunde inte komma igång med sin verksamhet som det var tänkt och allt drog ut på tiden. Men som konsulent på RF-SISU Skåne har jag hållit en sporadisk kontakt med föreningen och när det visade sig att det skulle kunna vara möjligt för dem att medverka i D.O.I.T. så var de inte sena på att nappa på förslaget.

D.O.I.T. är ett samarbete mellan RF-SISU Skåne, Rädda Barnen, och skolor i områden i Malmö där föreningsidrotten inte alltid är närvarande. Tillsammans med olika idrottsföreningar jobbar de för att sänka trösklar för barn och unga att delta i föreningsidrott.

På grund av Covid-19 så fanns det ju lite farthinder på vägen för att komma igång med verksamhet, men i och med att verksamheten genomförs på skolor i isolerade grupper så har det nu blivit möjligt att komma igång med utomhusverksamhet i ordnade former och med restriktionerna i tankarna.

Jag besökte föreningen vid ett av de första tillfällena på skolan de ska vara på, för att få uppleva känslan hos deltagarna och ledarna. Som betraktare på avstånd var det väldigt roligt att se allas engagemang; allt från deltagarna, till ledarna och fritidsledarna. Att vi behöver en mångfald i idrotten har vi ju konstaterat sedan länge, men vi behöver även en mångfald av idrotter. Alla tycker inte det är kul att utöva de klassiska bollidrotterna och då är flygsport ett bra alternativ. Det finns många olika delar i drönarflygning, så det går att locka många olika intressen. Allt från själva spakandet, till att filma, redigera, ta isär och bygga ihop farkosten o.s.v.

Text_bild2.jpg

Alen Kaljaca, föreningens engagerade ordförande, berättar att tanken är att barnen ska lära sig steg för steg hur man flyger drönare:

"Första steget är att hålla den stillastående över marken, s.k. hovra. Nästa steg är att flyga från punkt A till punkt B, där punkterna ligger på några meters avstånd. Tredje steget är att lära sig svänga med drönaren. Dessa tre steg kan barnen lära sig inom ramen för denna satsning, vill man lära sig mer än så får man bli medlem i föreningen. Det finns låneutrustning att tillgå så kostnaden behöver inte alls bli en hög tröskel till föreningslivet. Sen är det ju så klart beroende på hur avancerad man vill bli i sitt intresse." Alen Kaljaca, ordförande Malmö Flyg Förening

Målet med föreningens verksamhet är att låta så många som möjligt testa på att flyga, reparera, tillverka och redigera med drönare. De vill kunna erbjuda medlemmar återkommande verksamhet, så som träningar, folkbildning i form av utbildningar, tävlingar, turneringar och friflygning.

Jag ställde frågan till Alen hur de tror att deras förening ser ut om fem år och han har onekligen högt flygande planer. Han beskriver att de vill kunna erhålla Europas modernaste fritidsgård, en permanent lokal där alla kan komma och flyga inomhus och utomhus. Utöver flygning vill de ha specifika rum för redigering, reparation, 3D-printing, bygg och samlingar. Samlingsplatsen är viktig då alla som har minsta lilla intresse kring drönare ska kunna känna sig välkomna och utvecklas som individer. Oavsett om de är nybörjare eller elit ska de känna sig välkomna i föreningen. 

Så snart pandemin tillåter så kommer de att jobba vidare med att besöka alla grund- och gymnasieskolor i Malmö, som var målet när de startade föreningen. Men de vill även kunna visa upp sin idrott på allmänna platser, som exempelvis på torg och nära kusten. Planen är att bygga en vindsäker mobil drönarbana, bara de får ihop ekonomin till det.

Jag frågar Alen varifrån han och hans instruktörskollegors stora engagemang kommer ifrån. Han svarar:

"Allt började egentligen under vår egen barndom. Vi är alla uppvuxna i Malmö och kände själva att vi inte hade mycket att göra på vår fritid. När vi var unga fanns det fritidsgårdar, men de flesta började stänga ner just under den perioden. Det fanns ofta krav på att man antingen behövde vara relativt populär eller fysiskt stark för att kunna delta i de få valmöjligheter som fanns. Det slutade med att vi alla började hänga på gatan istället. När vi själva blev vuxna och började bilda familj så kände vi att ville göra Malmö till en mer trygg stad och ge de unga en mer meningsfull fritid. Under de senaste sex åren har jag haft drönare som intresse och då kom vi på att det kanske kan vara ett verktyg vi kan använda oss av för att göra barn intresserade att göra något annorlunda, samt bygga broar genom att få vänner från områden man vanligtvis inte håller till på." Alen Kaljaca, ordförande Malmö Flyg Förening

På plats från föreningen, förutom Alen, var även Ciyat Zejnel, Goran Neslanovic och Jean-Pascal Lindberg.

Text_bild.jpg

Det är ofrånkomligt att ryckas med av deras stora engagemang och jag kan inte låta bli att tycka att det är lite spännande att ha möjligheten att följa deras framfart på nära håll. Det är ju onekligen en lite udda flygsportförening som kanske inte riktigt tänker som alla andra inom samma idrott. Jag hoppas och tror att det kommer finnas en naturligt plats även för dem i flygsportfamiljen, och kanske följer fler i deras fotspår. Mångfald berikar!

Hoppas att detta kan inspirera fler till att komma igång med satsningar som ligger utanför ordinarie verksamhet!

Vid tangenterna Sussie Tägt, idrottskonsulent och flygsportens kontakt på RF-SISU Skåne.

Vill ni veta mer om D.O.I.T klicka här.