Hem / Egna nyheter / 2021 / Idrott och hbtq under World Pride & Eurogames

Idrott och hbtq under World Pride & Eurogames

World Pride arrangeras i Köpenhamn och Malmö den 12 till 22 augusti. Under World Pride hålls även Eurogames, en tävling med 22 olika idrotter.

– Idrotten är en arena för gemenskap och en frizon där det finns möjlighet att utvecklas och att hitta och forma sin identitet. Så har det dock inte alltid varit för hbtq-personer och är inte eller så fullt ut idag. Vi gör mycket inom idrotten men måste bli ännu bättre och idrottens deltagande under Prideveckorna är viktigt, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.  

Riksidrottsförbundet och RF-SIU Skåne tillsammans med Malmö Stad arrangerar förmiddagen den 18 augusti en halvdag på temat inkluderande idrott under Inclusive Sports Forum där det går att delta  fysiskt eller digitalt. Sofia B Karlsson, Riksidrottsförbundet, och Thomas Tecle, RF-SISU Skåne, är moderatorer för passet.

Idrottsaktiva med egna erfarenheter av att vara hbtq-person i idrotten, idrottsföreningar och Svenska Hockeyligan, SHL, är med och berättar om sitt engagemang i hbtq-frågor. Samtliga deltar för att inspirera andra att fortsätta göra idrottsrörelsen självklar och öppen för alla i enlighet med idrottsrörelsens stadgar och gemensamma värdegrund.
Eftermiddagen och torsdagen fylls också av viktiga samtal och erfarenheter som du även kan ta del av digitalt.

I Köpenhamn hålls även Euorogames Sport Leader Conferense 16-17 augusti då frågor omkring mänskliga rättigheter och hbtq/inkludering får fokus.

– Det är bara någon vecka sedan som den första öppet homosexuella spelaren med ett NHL-kontrakt skapade rubriker över världen. Det visar att idrottsrörelsen både i Sverige och internationellt har en bit kvar. Vi är på väg men måste fortsätta arbetet med att vara det vi säger att vi ska vara – en inkluderande idrott för alla. Idrottsledare idag formar framtidens idrott och kan bidra till att skapa livsutrymme för hbtq-idrottare och ledare, säger Sofia B Karlsson, Riksidrottsförbundet. 

Här hittas mer information om World Pride

Här hittar du länk till Inclusive Sports Forum

Här hittar du samtliga sändningar/streams från World Pride och Eurogames

Här hittas mer information om Eurogames   

Här hittar du information om och biljetter till Eurogames Sports Leader Conferense i Köpenhamn el digitalt.