Hem / Egna nyheter / 2021 / Idéer och inspiration

Idéer och inspiration

I en tid när möjligheten till föreningsledd organiserad träning är begränsad i Skåne fyller vi här på med idéer och inspiration hur man under en period kan ställa om och träna på ett smittsäkrare sätt. Skicka gärna in era bästa tips till oss.

Covid-19 är tufft för alla, men försök att se det som en möjlighet. Gör de aktiva delaktiga, följ upp dem i deras träning med feedback och ge beröm!

TRÄNINGSTIPS

Träningsprogram – Uppmuntra till egenträning genom att ge de aktiva ett program under några veckor. Skapa material, gärna rörligt! Barn och ungdomar är vana vid filmer och tycker det är roligare att träna till det än med ett papper framför sig. Få dem att känna att vi gör det bästa av denna situation. Instruktioner och avstämning kan genomföras digitalt. Eller varför inte göra digitala liveträningar?

Uteträning – investera i corona-utomhuskit med pannlampor, reflexspray, reflex-tältlina eller reflekterande färgtejp och reflexvästar. Med lite belysning från ficklampor och pannlampor, så går det att göra riktigt roliga träningstillfällen på öppna offentliga ytor som parker eller grus/gräsplaner. Tänk nytt, finns det självlysande fotbollar att köpa in? Går det att bygga hinderbana och tunnlar i naturen och sedan genomföra dessa? Spela innebandy utomhus med färgglada bollar? Går det att använda skolgårdar – där finns ju fortfarande diverse mål kvar. 

Outdoor training – är en webbplats och ett häfte där du får övningar att använda i skogen, parken, lekplatsen eller trädgården. Det är enkelt se övningar eller pass via mobilen när du/ni är ute. Det mesta i naturen används som redskap och du får exempel på övningar med stenar, grenar, träd, bänkar, räcken och gungor. Just nu är webbplatsen upplåst och du hittar den här.

ParaPepp – det är digital träning som vänder sig till personer med funktionsnedsättning. Syftet är att inspirera till motion och rörelse som med få hjälpmedel går att utöva på hemmaplan. Se mer om ParaPepp från Parasport Sverige

Fotbollsträning för 8 spelare – För att inspirera till fortsatt träning – med 8 spelare – så presenterar Skånes FF ett antal olika träningar med blandade teman. Konstruktörer är både unga klubbtränare och instruktörer från Skånes FF. Se mer på Skånes FF hemsida

Utmaningen Ge hela laget ett uppdrag/gemensamt mål. Det kan vara allt från enkla övningar till en femkamp eller att löpa en viss sträcka. Exempelvis kan ledarna ge laget ett uppdrag om att springa en sträcka under en vecka och så får spelarna dela upp sträckan och gemensamt kämpa mot målet. Redovisning sker i chatten där de själva adderar sina resultat. Man kan också göra utmaningen större genom att lagen i en förening tävlar mot varandra eller mot föräldrarna så att de också rör på sig.

Träning för barn och ungdom  Via vår Rörelsesatsning i skolan finns det massor av övningsexempel att låna. Se till exempel
inspirationsbank 1.0 eller enkla övningar när ni behöver en rörelsepaus. Varsågod att inspireras!

 

UTBILDNING OCH DIGITALA MÖTEN

Ses digitalt istället – Den sociala biten ska inte underskattas och att ses digitalt ger ett bra alternativ till traditionella samlingar. Genomför möten med föräldrar, spelare, ledare i exempelvis Zoom, MS Teams och Google meet. Här kan du få mer tips om hur du genomför dem. 

Regelbunden social kontakt inom laget och inom ledargruppen – Starta en chattgrupp i exempelvis Messenger, What´s app eller Snapchat. Digitalt utbyte mellan ledare i samma förening; hur tränar vi under pandemin!? Och inom laget kan man låta spelare vara med och styra upp reglerna eller komma med tips på vad de vill göra. Kanske kan ni starta E-sportsgrupper eller ett digitalt lördagsquiz. Fortsätt gärna att mötas digitalt på ordinarie träningstid. 

Utbildning – Passa på att utbilda ledare, aktiva eller styrelseledamöter. RF-SISU Skåne erbjuder flera utbildningar och webbinarier. Här kan du se aktuella utbildningar. Hör gärna av dig till föreningens idrottskonsulent för mer stöd.

Planera för framtiden – Sätt upp mål och drömmar om resor, läger, tävlingar och annat! Skaffa en gemensam målbild! Sätt upp målbilden på kylskåpet, ovanför sängen eller i mobilen! Eller varför inte som bakgrundsbild på datorn?! Ett litet hopp om en ljusare vår.

 

Fler tips? Skicka gärna in till This is a mailto link

Ladda hem affisch för föreningar om Covid-19

Ladda hem affisch Om föreningen drabbas av smitta