Hem / Egna nyheter / 2021 / Idag lättar restriktionerna för idrotten – välkommen till informationsträff och föreläsning om smittsäkra evenemang

Idag lättar restriktionerna för idrotten – välkommen till informationsträff och föreläsning om smittsäkra evenemang

Idag lättar restriktionerna för idrotten. Vi bjuder därför in till en informationsträff och föreläsning den 22 juni kring att arrangera smittsäkert och hur ert evenemang kan bli så bra som möjligt.

Det finns flera förebyggande åtgärder att tänka på för idrottsföreningar som ska arrangera tävling, cup eller läger. För att reda ut vad som gäller bjuder RF-SISU Skåne tillsammans med Länsstyrelsen i Skåne in till en informationsträff och föreläsning den 22 juni kl. 18:30-20:30. Syftet är att berätta vad föreningar bör tänka kring för att arrangera smittsäkra evenemang. Utöver informationen kommer föreläsaren och evenemangsexperten Stefan Svensson att ge sina bästa tips och råd för att lyckas med ert evenemang under och efter pandemitid. 

Mer information och möjlighet till anmälan till träffen finns HÄR

Barn och unga kan delta i läger och mindre cuper i sommar

Det första steget handlar om att tillåta tävling, match och mindre cuper samt att tillåta sommarläger för barn och ungdomar. De nya allmänna råden från den 1 juni innebär att läger kan anordnas både inomhus och utomhus. Det finns inga restriktioner i längden på läger eller cuper. Det är möjligt att åka till en annan region och delta med andra barn och unga än de från samma klass eller lag.

Detta gäller från den 1 juni

Föreningar inom idrott, kultur och fritid bör enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd

  • när det är möjligt hålla träningar och andra aktiviteter utomhus
  • minimera antalet personer som närvarar samtidigt eller på annat sätt undvika trängsel
  • endast genomföra matcher och tävlingar i mindre omfattning
  • endast genomföra mindre läger och cuper.

Ovanstående punkter gäller alla oavsett ålder

Från den 1 juni gäller även ändringar kring pandemilagen, som har att göra med matcher och tävlingar som utgör offentliga tillställningar.

  • Vid tävling för idrotter på väg, vatten och i skog tillåts 150 utövare.
  • Vid match/tävling utomhus på avgränsad arena tillåts 500 åskådare om de anvisas sittplats, eller 100 åskådare utan anvisad sittplats.
  • Vid tävling/match inomhus tillåts 50 åskådare om de anvisas sittplats, eller 8 åskådare utan anvisad sittplats.

Liksom tidigare gäller fortsatt begränsningar för antal personer inomhus. Maxantalet får aldrig överstiga 500 personer oavsett lokalens storlek. Beräkning av antalet ska göras utifrån att varje besökare ska kunna disponera minst 10 kvadratmeter av den tillgängliga ytan.

Samtidigt gäller fortfarande att alla ska ta hänsyn till allmänna råd och rekommendationer om att till exempel hålla avstånd.

Material som är bra att ha tillgängligt för dig som arrangerar tävling, cup eller läger 

Affisch att sätta upp för att påminna deltagare och åskådare om att undvika smittan och att smitta andra. Läs mer och ladda hem via denna sida >> 

Information att tillexempel skicka till samtliga ledare kring hur agerandet ska vara vid bekräftat smitta i förening. Läs mer och ladda hem >>