Hem / Egna nyheter / 2021 / Årets utdelning av förtjänsttecken

Årets utdelning av förtjänsttecken

För att kunna erhålla Riksidrottsförbundets förtjänsttecken måste idrottsledare (förtroendevalda) först ha fått RF-SISU Skånes förtjänsttecken vilket kan fås efter arbete i specialidrottsdistriktsförbunds eller idrottsförenings styrelse under 25 år.

I år delades Riksidrottsförbundets (RF) förtjänsttecken ut till 7 personer i Skåne. Det brukar vara utdelning i samband med Riksidrottsmötet men i år belv det lite annorlunda på grund av pandemin.

RF-SISU SKåne vill rikta ett stort tack för allt ni har gjort för idrotten. Ni alla är otroligt värdefulla för skånsk idrott.

Ingvar Karlsson, Malmö
Sven-Arne Hansson, Furulund
Mia Reich Sjögre, Båstad
Stefan Stenudd, Malmö
Charlotte Widell, Helsingborg
Lars-Christer Olsson. Lund
Patrik Helgesson, Landskrona
Nils-Anders Arvidsson, Ramlösa
Hasse Hardenstedt, Svedala
Torleif Persson Össjö,

 

Sven-Arne Hansson och Ingvar Karlsson var på plats och fick sin uppskattning av RF-SISU Skånes istriktsidrottschef, Patrik Karlsson.

Känner du någon som bör nomineras till förtjänsttecken kan du läsa mer om kriterier och nominering för kommande förtjänsttecken.

Carlsson Ingvar, Malmö

Nominerad av RF-SISU Skåne Här ett hjärta som slår för skidor trots att han bor i oftast snöfattiga Malmö. Det har blivit 50 år som idrottsledare för vår skånske jubilar. Hans föreningar är Kvarnby IK och Malmö Frisksportklubb där han fungerat lite som ”allt-i-allo” i klubbarnas olika kommittéer. Favoritidrotterna är löpning och skidåkning och hans bästa idrottsminne är när han blev Vasaloppsveteran efter att 1999 ha fullföljt 30 lopp. Andra trevliga minnen är ”Vasaloppen” i Kina 2006 och Minnesota 2008 och 2016. Idrottsledare som han haft förmånen att träffa och som han gärna skulle vilja återse är legendariske skidåkaren/ledaren ”Mora-Nisse”. På den efterföljande middagen skulle då bjudas spaghetti och köttfärssås. När han sätter sig framför TV:n serveras han gärna nyheter. Och så sport förstås.

Hansson Sven Arne, Furulund

Nominerad av RF-SISU Skåne Föreningen i hans hjärta är Furulunds IK. Här har han varit verksam under 31 år, i första hand som ordförande eller sekreterare. Favoritidrotten är fotboll och favoriten bland aktiva fotbollsspelare är Pelé. Hans bästa idrottsminne härrör sig från en match i div 3 för många år sedan. Här fick vår jubilar hoppa in i målet sista matchen mot Gunnarstorp som redan var klara seriesegrare med bl a Pravitz Öberg i laget. Efter 4 minuter gjorde Furulund självmål….. Påpekas bör dok att man vände på steken och vann med 3-2. Den idrottsledare han gärna träffar är fotbollens Karl-Erik Nilsson. På bordet skulle då stå en mör köttbit med råstekt potatis och bearnaisesås. På TV är det fotboll och deckarserier som gäller.

Reich-Sjögren Mia, Båstad

Nominerad av Svenska Golfförbundet Föreningen som fått dra nytta av hennes tjänster är Båstad Golfklubb. Men också i Svenska Golfförbundet har hon haft uppdrag. 25 år har det hunnit bli i golfens tjänst och i första hand har hon haft uppdrag som ordförande. Favoritidrotten förutom golf är konståkning och som bästa idrottsminne lyfter hon fram Ryder Cup i Boston. Det finns många intressanta idrottsledare, men någon speciell som hon vill träffa kan hon inte komma på. Men om så vart fallet hade hon bjudit på någon form av favoriträtten pasta. När hon slår sig ner framför TV:n ser hon helst på något musikprogram.

Stenudd Stefan, Malmö

Nominerad av Budo & Kampsportsförbundet Det började på föreningsnivå i Järfälla Budo 1973, men han har också verkat i Brandbergens Aikido och GAK Enighet. 1984 kom han med i Svenska Budo & Kampsportförbundet där han blev kvar i 33 år, varav flera som ordförande. Även i International Aikido Federation har han haft styrelseuppdrag. Totalt har det blivit 48 år i kampsportens tjänst. Och just kampsport är hans favoritidrott där hjärtat klappar lite extra för Aikido. Favoriterna bland idrottare är många, i svensk aikido heter han Jan Nevelius. Bästa idrottsminne är från första kampsportsgalan 2010. Den idrottsledare han helst skulle vilja träffa är aikidons grundare Morihei Ueshiba. Lite svårt att välja maträtt, men till slut föll valet på Tapas. Helst från ”Ett rum och kök” i Malmö. TV:n anser vår jubilar vara ett tråkigt, förlegat medium. Bättre att surfa på You Tube.

Widell Charlotte, Helsingborg

Nominerad av RF SISU Skåne Här en tennistjej som har Ramlösa TK, IS Göta Tennis och Vejbystrands TK som ”sina” tennisklubbar. Utöver sina föreningsuppdrag har hon också funnits med i Helsingborgs Idrottsakademi. 30 år har det hunnit bli och i sina föreningar har hon förutom styrelseledamot också varit träningsansvarig. Som alla förstår är tennis favoritidrotten och favoriten bland idrottare är Stefan Edberg. Bland sina härliga idrottsminnen lyfter hon fram när Helsingborgs IF gick upp i allsvenskan, när barnbarnet vann Kalle Anka Cup i Jönköping, när hon spelade finalmatch i tennis syd och inte minst barnbarnens uppvisning i gymnastik. Det är ingen speciell idrottsledare hon vill träffa, men tennisspelaren Stefan Edberg skulle säkert kunna lära ut massor. Efter det skulle det serveras någon form av fisk. På TV ser hon helst Skavlan, Gåsmamman eller Bron.

Olsson Lars-Christer, Lund

Nominerad av Svenska Fotbollförbundet Här en jubilar där det mesta kretsar kring fotboll. På föreningsnivå är det Bjärreds IF och GIF Nike som gäller. Sedan har det blivit Skånes Fotbollförbund, Svenska Fotbollförbundet, Föreningen Svensk Elitfotboll, UEFA och European League. Totalt har han varit med i 35 år och förutom styrelsearbete, varav flera år som ordförande, har han också varit chefstjänsteman på både Svenska Fotbollförbundet och UEFA. Fotboll är den självklara favoritsporten och favoriten bland idrottare är Pelé. Hans bästa idrottsminnen är från Fotbolls-VM -92 och VM -94. Den idrottsledare han gärna velat ta en pratstund med är IOK:s grundare Pierre de Coubertin. Då skulle bjudas på äkta skånsk äggakaka. När TV:n pockar på uppmärksamhet ser han helst en bra TV-serie, men det får inte vara för många avsnitt.

Helgesson Patrik, Landskrona

Nominerad av RF-SISU Skåne Tyngdlyftning är idrotten som gäller och föreningen där han verkat är Landskrona Atletklubb. Där har han funnits med sedan 1986, varav 15 år som ordförande. Men också Skåne/Hallands, Svenska och Nordiska Tyngdlyftningsförbundet har han haft uppdrag i, liksom han funnits med i EUWC och EWF. Totalt har det blivit 34 år så här långt och fler lär det bli. Favoritidrotten är förstås Tyngdlyftning och favoritidrottaren heter Angelica Roos. Som bästa idrottsminnen lyfter han fram Patricia Stenius brons på EM i Georgien där han arbetade som Chief Marshal. Den idrottsledare han gärna träffar igen är Landskrona Atletklubbs hedersordförande Stig Gunnarsson. Då skulle man efter lite jämförelser mellan ledarskap förr och nu avnjuta en pizza. När det blir tid över för TV:n ser han helst en engelsk deckare.

Arvidsson Nils, Ramlösa

Nominerad av RF-SISU Skåne Här är det rugby som gäller för hela slanten. Föreningarna han verkat i är Helsingborgs Rugby Club Gripen och Lugi Rugby. Till det Skånes Rugbyförbund, Svenska Rugbyförbundet och Scandinavian Rugby Union. Drygt 40 år har ledarbanan varat och förutom styrelseuppdrag har han varit tränare. Hans bästa idrottsminne är från 1995 då han såg VM-finalen mellan Sydafrika och Nya Zeeland. Någon speciell idrottsledare kan han inte komma på som han vill träffa. Men om så varit fallet hade bjudits på fisksoppa. När han tittar på TV ser han helst Trädgårdstider.

Hasse Hardenstedt, Svedala

Nominerad av Svenska Gymnastikförbundet Han fick sitt första ledaruppdrag i GF Örnarna redan som 12 åring. Men föreningen han förknippas med är Svedala IF. Han grundade själv föreningen 1973 och där är han fortfarande, 48 år senare verksam. Förutom styrelseuppdrag i sitt älskade Svedala har han också varit tränare. Som idrottsledare har han nu verkat i 66 år!!! Att favoriten bland idrotter är gymnastik är inte svårt att räkna ut. Att plocka fram sitt bästa idrottsminne efter nästan 70 år som idrottsledare är knepigt. Men första tävlingen glömmer han inte. På väg till tävlingen blev han magsjuk och kräktes. Medan andra fick torka upp efter honom gick han ut och tog brons. Den idrottsledare han gärna skulle vilja återse är hans förste tränare, Sture Larsson. Vad som skulle står på bordet är lite oklart, men en god fisk- eller kötträtt är ju aldrig fel. När han bänkar sig framför TV:s ser han helst på Karl-Fredrik på Österlen.

Torleif Persson, Össjö

Nominerad av Svenska Fotbollförbundet Össjö IS är föreningen där vår jubilar varit styrelseledamot under 60 år! Under sina styrelseår har han både varit ordförande och sekreterare så att Össjö IS är klubben i hans hjärta finns det inga som helst tvivel kring.