Hem / Egna nyheter / 2021 / Stor minskning av idrottsaktiviteter under 2020

Stor minskning av idrottsaktiviteter under 2020

Minskningen av idrottsaktiviteter eskalerade under andra halvåret 2020. Sex miljoner färre deltagartillfällen registrerades under 2020 jämfört med 2019 varav cirka en miljon av deltagartillfällena skulle funnits i Skåne.

-Det här är mycket oroande för framtidens unga men också för idrottsrörelsen i stort. Vi är fortfarande mitt inne i pandemin och jag ser hur idrottsföreningar och ledare med imponerande tålamod försöker göra rätt, hålla igång så mycket som går och samtidigt behålla så många av sina aktiva som möjligt. Men det är en oerhört tuff uppgift, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet (RF).

Idrotten i Skåne är påverkad mer än rikssnittet

I statistiken ser vi att Skåne är mer påverkat än snittet för övriga Sverige. Den skånska nedgången i antalet aktivitetstillfällen under 2020 är 12,5 procent medan rikssnittet ligger på 10,6 procent. Men faran är större än det som går att läsa i statistiken.

-Varje minskad deltagaraktivitet inrymmer en stor risk för förlorad fysisk aktivitet., det är ganska givet. Men det handlar också ett missat tillfälle att ses. En missad chans att ta sig till idrottsaktivitet på sin cykel eller via en promenad. Ett missat tillfälle att ge eller ta instruktioner. En missad möjlighet att vara en god lagkamrat eller en missad chans att skratta tillsammans med sina träningskompisar, säger Patrik Karlsson som är distriktidrottschef på RF-SISU Skåne.

 

Hälsoskulden ökar

Idrottsrörelsen har stor förståelse för att alla måste göra sitt för att minska smittspridning även fortsatt. Men så länge de trubbiga restriktionerna ligger kvar så drabbas idrottsrörelsen både verksamhetsmässigt och ekonomiskt. Mer träffsäkra restriktioner och besked om kompensationsstöd från regeringen behöver komma nu. Onödigt mycket idrott står stilla och regeringen ger inget ekonomiskt stöd till idrottsrörelsen från 1 mars.

-Vi måste se allvaret i detta. Det är verkligen inga lätta beslut som ligger framför oss, det är lite som att balansera på en knivsegg. Å ena sidan vill vi inte bidra till ökad smittspridning men vi kan inte heller sitta med armarna i kors och låta våra barn och ungdomar bära den största skulden i när vuxenvärlden inte lyckas få ner smittspridningen i samhället. Den målgrupp som länge betecknats som icke smittdrivande i pandemin – visst borde väl deras hälsa får en högre prioritering, funderar Patrik Karlsson.

 

Mer snabbfotat från kommun och region

Samtidigt som svar från regeringen dröjer, trots politisk enighet, finns det saker att påverka. Nu behövs såväl mod som handlingskraft.

-Vårt planeringsarbete för omstart av idrotten är igång. Som stödorganisation till idrotten ska vi göra vår del och stå redo när lättnaderna gör det möjligt att bedriva idrott som vanligt igen, meddelar Patrik Karlsson.

Precis som LOK-stödssifforna visar har olika idrotter drabbats olika hårt och för den skånska idrotten är det viktigt att det finns ett stort urval av idrotter för medborgarna att välja bland. Alla vill inte ut och springa på egen hand eller en välja motionsform som man inte vill utföra. RF-SISU Skåne sträcker ut en hand till såväl Region Skåne som våra 33 kommuner att hjälpa till i återuppbyggnaden.

-Inom idrotten har vi ett ideellt engagemang som saknar motstycke i Skåne. Ett driv som motiverar, pushar och utvecklar såväl individer som föreningar dagligen. Det vi behöver just nu är positiva nyheter. Här kan kraftiga och tydliga signaler om idrottens betydelse för vårt samhälle vara viktiga i denna prövosamma tid. Det kan till exempel te sig i kommunala stöd för idrottsföreningar i deras nystart genom ekonomiskt stöd och/eller reducerade taxor/0-taxa eller andra signaler som ger framtidshopp. Det är också angeläget att kommunerna stöttar föreningar som bedriver verksamhet i privata eller föreningsägda anläggningar, så att de ges samma förutsättningar att göra en nystart. Vi kommer behöva göra specifika satsningar för de idrotter som drabbats värst, annars sågar vi av den gren som vi själva sitter på, säger Jane Andersson ordförande RF-SISU Skåne.