Hem / Egna nyheter / 2021 / Ny svensk antidopingorganisation beslutad

Ny svensk antidopingorganisation beslutad

Den 1 januari 2021 började den nya världsantidopingkoden gälla. Antidoping Sverige är utsedd att vara Nationell antidopingorganisation (NADO) i Sverige.

Den extra RF-stämman har 22/12/20  fastställt förändringar av RF:s stadgar, antagit stadgar och tillsatt styrelse för Antidopingstiftelsen samt antagit regelverk i form av idrottens Antidopingreglemente. Syftet med bildandet av stiftelsen är att skapa största möjliga oberoende för den nya nationella antidopingorganisationen Antidoping Sverige AB, där antidopingverksamheten kommer att bedrivas.

I samband med beslut överlät Riksidrottsförbundet 25 miljoner kronor till stiftelsens ändamål, tillsammans med samtliga aktier, med ett kapital på 4 miljoner kronor, i Antidoping Sverige AB till Antidopingstiftelsen. Dessutom överlåter Riksidrottsförbundet en gåva på 1 miljon kronor att användas till Antidopingstiftelsens förvaltning tills dess övriga tillgångar genererar avkastning. Detta har möjliggjorts genom regeringens beslut att bevilja RF att använda tidigare anslagna medel för att bilda en stiftelse som ska främja antidopingverksamhetens oberoende.

Läs mer om Antidoping Sverige på deras webbsida.

Läs mer om RF-SISU Skånes arbete med antidoping.