Hem / Egna nyheter / 2020 / Samlad information om Covid-19 för idrotten i Skåne

Samlad information om Covid-19 för idrotten i Skåne

Läget i Skåne och stora delar av Sverige är ansträngt. Vi uppmanar er alla att vi måste anstränga oss och att var och en av oss behöver ta ett stort ansvar för att få stopp på smittspridningen av covid- 19. Var och en av oss, förtroendevald, ledare, förälder och aktiva måste orka att fortsätta ta vårt gemensamma ansvar för att minska smittspridningen. 

Med anledning av den ökade smittspridningen av Covid-19 har Folkhälsomyndigheten i samråd med smittskyddsläkaren i Region Skåne, fattat beslut om skärpta allmänna råd Region Skåne, som påverkar idrotten i vår region.  

Dessa skärpta allmänna råd gäller från 27 okt. 

  • Undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel. Resor som inte går att undvika – till exempel till ett arbete där man verkligen måste vara på plats – kan alltid genomföras.
  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.
  • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Läs de allmänna råden i sin helhet här på Folkhälsomyndighetens hemsida samt vad allmänna råd innebär

Läs även Region Skåne lägesuppdatering från den 28 okt 2020

Med anledning av beslut uppstår naturligtvis många frågor. Inom idrottsrörelsen får vi hjälpas åt för att underlätta att ta kloka beslut utifrån restriktionerna och respektive idrott. 
 
Ni kan ställa frågor till: 

  • Era respektive förbund med idrottsspecifika frågor. 
  • Era respektive kommuner eller annan hyresvärd med frågor om vad som gäller i de idrottsytor som ni nyttjar. 
  • Allmänna frågor om Covid-19 och idrott kan ni ställa till This is a mailto link 
  • Om ni önskar bolla eller sortera era frågor kan ni kontakta er idrottskonsulent på RF-SISU Skåne
  • Följ Riksidrottsförbundets uppdateringar här

Idrottsrörelsen i Skåne har tagit ansvarsfulla beslut och ställt upp på ett fantastiskt sätt under pandemin. Vi vill rikta ett stort tack till alla föreningar, ledare och medlemmar. Nu går vid dock in i ett skarpare läge eftersom smittspridningen ökar i vår region. 
 
Vi behöver nu ta ett gemensamt ansvar att följa de skarpa allmänna råden. Vi som älskar rörelseglädjen, gemenskapen och spänningen, som idrottsrörelsen skapar, kan göra skillnad. För att vi ska kunna träna och tävla, som vi önskar i framtiden, behöver vi nu mer än någonsin ta gemensamt ansvar som individer, föreningar och förbund. 
 
Nu ser vi till att hjälpas åt att hålla i och att hålla ut! 

Läs vår nyhet Skärpta restriktioner i Skåne - vad innebär det för idrotten

Läs vår nyhet Så hanterar ni Coronasmitta i föreningen

Läs vår nyhet Stöd för anpassad träning under coronakrisen

Läs RF:s nyhet "Det är en utmanande tid för alla"

Läs information till föreningar om Covid-19 från Skatteverket