Hem / Egna nyheter / 2020 / Samlad info om restriktioner och senaste om utomhusträning

Samlad info om restriktioner och senaste om utomhusträning

Förtydliganden och uppdaterad information om de skärpta råden, med anledning av beslut om utomhusträning samt kommunala nedstängningar av idrottshallar.

Den 14 december började de nya nationella allmänna råden från Folkhälsomyndigheten att gälla. Då gick även Region Skåne ut med extra anpassningar som gäller i Skåne utöver de nationella råden. (följ länk, för läsa extra anpassningar, Region Skåne)

*Regeringen meddelade den 18 december ytterligare skärpta restriktioner. All verksamhet som drivs av staten, regioner och kommuner och "inte är nödvändig" bör omedelbart stängas ned fram till den 24 januari, vilket bland annat innefattar idrottshallar. Folkhälsomyndigheten förtydligar idag (22 dec) att träning utomhus kan fortsätta, om anläggningarna kan hållas öppna på ett smittsäkert sätt och de allmänna råden följs. LÄS MER HÄR

Gå in på er kommuns hemsida för att få än mer information om vad som gäller hos er. 

Då vi har en mycket allvarlig situation i Skåne måste vi nu ta råden på fullaste allvar. Vi vill dock påminna idrottsrörelsen om att träning utomhus enligt nationella allmänna råd även fortsatt går bra även i löpspår, på utegym eller på andra allmänna platser.

– Samtidigt vill vi än en gång påtala vikten av att vi tillsammans inom idrottsrörelsen tar ansvar för att minska smittspridningen, genom att följa de råd som ges. Det är inte läge för egna tolkningar nu. Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, dvs både du som utövare och du som ledare, är skyldiga att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning, säger Patrik Karlsson, Distriktsidrottschef, RF-SISU Skåne.

Nedan följer några frågeställningar som vi ska försöka ge ett förtydligande svar på. 

Enligt de nya nationella råden får barn födda 2005 eller senare delta i enstaka matcher eller tävlingar, vad gäller i Skåne? 
Barn och unga kan idrotta ihop om de är yngre än 16 år. Men de skall inte delta i matcher och tävlingar där de möter andra lag, något som Region Skåne är tydliga med.  (följ länk för mer information från Region Skåne)

Det innebär att vi inte skall organisera några matcher och tävlingar, och inte heller deltaga i seriespel, cuper, läger där vi träffar andra personer än de vi vanligtvis träffarDetta gäller alla åldrar, även för de yngre födda 2005 eller senare.  

Folkhälsomyndigheten gör inte skillnad på lagidrotter eller individuella idrotter, och heller ingen skillnad på kontaktidrotter och andra idrotter. 

Den normerande 8-personersregeln, vad innebär den i en idrottslig miljö? 
Träning i grupp bör vara begränsad till högst åtta personer för de som är födda 2004 eller tidigare. Det kommer i vissa fall innebära att en större grupp får delas upp i mindre träningsgrupper. 

Ett av råden är att ”hålla avstånd”. Hur fungerar det i en idrottslig miljö där det vanligtvis förekommer närkontakt? 
Träningen för personer födda 2004 eller tidigare ska anpassas så att det inte förekommer närkontakt. Det går att bedriva träning på flera olika sätt även utan närkontakt! 

Här hittar du svar om idrott och corona 
Har du frågor som gäller corona, de allmänna nationella råden och idrott kan du: