Hem / Egna nyheter / 2020 / Så hanterar ni Coronasmitta i föreningen

Så hanterar ni Coronasmitta i föreningen

Trots restriktioner och riktlinjer drabbas nu skåningar hårt av Corona. Redan nu har ett antal föreningar drabbats. RF/SISU riks har tagit fram ett antal riktlinjer som kan vara bra att följa om just er förening skulle drabbas.

Med anledning av den ökade smittspridningen av Covid-19 har Folkhälsomyndigheten, i samråd med bland annat smittskyddsläkaren i Region Skåne, fattat beslut om skärpta allmänna råd i Region Skåne. Och smittan finns nu mer eller mindre överallt i landet. Om Covid 19 skulle ta sig in i lag, trupp eller förening är det viktigt att agera resolut för att så fort som möjligt få smittan under kontroll. För att hjälpa till i det arbetet har RF/SISU riks tagit fram en checklista med rekommenderade riktlinjer. 

Riktlinjer vid bekräftad smitta i förening:

  • Informera laget och övriga personer som ifrågavarande person varit i kontakt med
  • Övriga i laget ska, även om man inte har några symptom, tänka på att man kan vara smittad och vara extra uppmärksam på om man får några symtom under hela inkubationstiden (2-14 dagar, vanligast 5 dagar).
  • Vid symtom ska man isolera sig och gå in på webbplatsen 1177.se för att se vad som gäller om symtomen inte går över på ett dygn.
  • Medan man väntar på provsvaret ska man bete sig som om man har covid-19.
  • Genomför en extra noggrann städning av de ytor, toaletter, redskap med mera som ifrågavarande person använt och vistats i.
  • Följ de regionala förhållningsregler och håll dig informerad via 1177.se.