Hem / Egna nyheter / 2020 / Oro från flera håll om att äldre ungdomar inte ges chans att träna

Oro från flera håll om att äldre ungdomar inte ges chans att träna

Äldre tonåringar ska ges möjligheter att kunna träna. Det skriver RF i det remissvar gällande förslag till nya föreskrifter och allmänna råd från den 14 december som idag skickats in till Folkhälsomyndigheten.

Fortfarande gäller dock budskapet att personer födda före 2005 skall avstå från idrottsträning där man träffar andra.

- Just nu är det viktigt att äldre ungdomar ges möjlighet att träna. Vi får oroande signaler från föreningar och ledare som redan nu ser hur träningsförbudet påverkar både måendet och motivationen hos de äldre ungdomarna, säger Patrik Karlsson, distriktidrottschef RF-SISU Skåne

Inställda träningar och tävlingar skapar en stor oro för barn, unga och vuxnas hälsa på både kortare och längre sikt. Ju längre tid verksamheten är inställd, desto större är risken för att människor inte kommer att återvända till idrottsverksamheten när så åter är möjligt. Vi har förståelse för att viss idrottsverksamhet inte är möjlig att genomföra på grund av risken för smittspridning. Emellertid menar vi att det finns träningsverksamhet som idag ställs in men som med ett ansvarsfullt genomförande skulle kunna fortgå utan betydande risk för smittspridning.

Det handlar om att kunna genomföra verksamhet på ett så smittsäkert sätt som möjligt. Till exempel träning i mindre grupper, att hålla avstånd i idrottsutövningen, att ej dela träningsutrustning, att begränsa antalet ledare, att undvika gemensamma transporter eller åka kollektivt till träning, att göra klädombyte hemma med mera. 

Vi har samlat information från olika medier som berör idrott för ungdomar födda 2004 och tidigare. Ta del av nedanstående länkar.

Nu krävs politiskt stöd så äldre tonåringar får träna i vissa former (nyhet från RF)

Oro över att idrotten ska tappa äldre tonåringar (nyhet från RF)

Idrottsrörelsens oro – ungdomarna kommer inte tillbaka  (SVT)

Helsingborgaren Irma Kurtagic om inställda träningar: ”Man mår inte lika bra” (SVT)

Unga idrottare kan få börja träna igen (Sveriges radio)