Hem / Egna nyheter / 2020 / Öppet brev: Idrottsföreningarnas coronaöde vilar i kommunernas händer​

Öppet brev: Idrottsföreningarnas coronaöde vilar i kommunernas händer​

I ett öppet brev till regionens kommuner efterfrågar RF-SISU Skåne en hjälpande hand till idrottsföreningar som drabbas hårt av Coronaviruset. Det öppna brevet är undertecknat av ordf. Jane Andersson och distriktsidrottschef Patrik Karlsson.

Ingen kan ha missat att idrotten, precis som samhället i övrigt har drabbats hårt av Coronaviruset. Stora mästerskap har ställts in, på sportkanalerna matar de repriser och sommarens OS och fotbolls-EM får vänta till nästa sommar. De stora publiksporterna förlorar miljoner i intäkter. Resten av samhället känner också av det i nedgång i besöksnäringen och restaurangbesök. 

Men det är inte bara elitidrotten som drabbas hårt ekonomiskt. Breddidrotten är än mer känslig för publikbortfall då den inte har alternativa inkomstkällor såsom TV-avtal, storsponsorer, souvenirbutiker och dyra spelarförsäljningar. Föreningar som bygger årets ekonomi på stora breddtävlingar som t. ex. Vårruset får det väldigt tufft när allt ställs in. Andra exempel är föreningar som har kioskverksamhet i samband med konstrundan, eller som arrangerar loppmarknader nu på våren. Små föreningar har dessutom sponsornätverk som oftast består av små företag. Exakt samma företag som drabbas hårdast av Coronan och får mindre resurser att lägga på sponsorskap.

Träningsavgifter är många gånger ett livsviktigt tillskott för många idrottsföreningar. I dessa tider ställs de inför ett dilemma när medlemmar inte får valuta på pengarna de redan betalat. Ska föreningarna betala tillbaka delar av pengarna när de samtidigt drabbas av så många andra ekonomiska bakslag?

För att hjälpa föreningarna har vi från Riksidrottsförbundet fattat ett beslut att det lokala aktivitetsstödet inte minskar på grund av färre aktiviteter. Men även kommunerna har sina egna aktivitetsstöd. Hur resonerar landets kommuner när föreningarna rapporterar in färre aktiviteter? Kan de på motsvarande sätt stötta upp för att rädda föreningarnas samhällsnyttiga och ideella arbete även framöver?

Det vi redan nu vet i all ovisshet, är att ungdomar kommer att behöva en meningsfull fritid även nästa år. Och det finns få aktörer som gynnar folkhälsan så mycket som idrotten. Frågan kommunala företrädare bör ställa sig är: Vilka kostnader möter oss som samhälle om det lokala idrottslivet dör? Vi ser att kommuner har stora möjligheter att ge en hjälpande hand till föreningslivet. Det han handla om omedelbar nolltaxa för lokalhyror, kostnadsfria avbokningar, förlängda betalningstider etc. Det viktiga nu är att kommunerna bjuder in de lokala idrottsföreningarna och för samtal om hur behovet av stöd ser ut. Då kan vi tillsammans ta oss an Coronaviruset, och vara trygga i att idrotten lever även i framtiden.

Jane Andersson
ordf. RF-SISU Skåne

Patrik Karlsson
Distriktsidrottschef RF-SISU Skåne

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus