Hem / Egna nyheter / 2020 / Möt en av våra utbildare

Möt en av våra utbildare

Sedan 2003 är Anders Svensson en av RF-SISU Skånes mest uppskattade utbildare. Vi har pratat med honom om utbildarrollen och hans syn på ledarskap, i samband med lanseringen av vår nya utbildningskatalog för 2020-2021.

Sedan 2003 är Anders Svensson en av RF-SISU Skånes mest uppskattade utbildare. Med undantag för tillfället då en förening i Stehag anlitat honom och trodde att gamle landslagshjälten i fotboll med samma namn skulle dyka upp.

– De hade till och med bild på honom! Anmälningarna till det tillfället bara rasslade in. Deras entusiasm sjönk nog när de insåg att det var jag som skulle komma. Men vi hade väldigt roligt åt det under hela föreläsningen, säger Anders.

Anders håller bland annat i utbildningarna Grundutbildning för tränare, Mitt första ledaruppdrag, samt Värdefullt för idrottsföräldrar. Med erfarenhet från flera idrotter, både som aktiv och ledare, inger han hög trovärdighet i det han delar med sig av under de idrottsövergripande utbildningar han leder. Men det var ingen självklarhet att han själv skulle bli föreningsledare när han som 16-åring blev tillfrågad i tennisföreningen där han var aktiv.

– Det var ett sätt att slippa träningsavgifter. Men jag ville hellre betala än att leda grupper. Men mina föräldrar var av den gamla skolan och sa att jag inte kunde tacka nej innan jag visste vad jag tackade nej till. Så jag testade och tyckte att det var kul, berättar Anders.

Mer än 30 år senare är det en annan Anders som delar med sig av sina erfarenheter som ledare. Bland annat när han tog steget till att leda ett seniorlag i innebandy i samband med studierna till lärare.

– Jag var antagligen världens sämsta tränare rent ledarskapsmässigt. Jag hade bara tränat barn innan, och jag trodde att man skulle vara arg och tuff med vuxna. Vi vann ju knappt en match och jag var irriterad på allt och alla. Då frågade jag mig själv ”vad håller jag på med?”. Det fanns nog inte en människa som växte i min närhet. Sen kom jag att tänka på en hockeytränare jag hade som jag var rädd för. Jag trivdes inte i miljön han skapade, varför skapade jag den miljön själv?

Idag är det andra principer som styr Anders i ledarskapet. Utgångspunkten är allas rätt att vara med, oavsett om man är bra eller inte. Alla har rätt att vara med på samma villkor.

– Det är nog viktigt att förstå att man som tränare är där för någon annans skull. Ta reda på vad laget eller medlemmarna vill göra och vilken ambitionsnivå de vill ha. En gång hade jag ett lag som inte ville spela bortamatcher, så vi drog oss ur mästerskapet men fortsatte att träna. Vår ordförande tyckte inte om det, men då kontrade jag med att det viktiga är väl ändå barnen får en meningsfull fritid, förklarar Anders Svensson.

Anders egen resa som ledare, från motvillig 16-åring via hårdför seniortränare till dagens ledarentusiast, får stå som exempel för behovet av utbildning och utveckling för föreningsledare.

– Framförallt för att det är utmanande att jobba med barn och unga. Du ska ta hand om människor och behöver kunskap om pedagogik, bemötande och fingertoppskänsla för att möta individen där den befinner sig. Samtidigt ska du leda en hel grupp framåt. Det finns alltid behov att veta mer, avslutar Anders.

ANDERS TRE TIPS TILL TRÄNARE OCH LEDARE:

  • Förstå hur viktig du är för de aktiva.
  • Få de aktiva att förstå hur viktiga de är för varandra.
  • Förvissa dig vad du vill med varje träningstillfälle - ”Det här vill jag göra idag”. Det ger en trygghet som hjälper vid varje tillfälle. Sen kan saker och ting ändras, för de aktiva har kanske en egen agenda.

 

Ladda ner vår utbildningskatalog 2020-2021

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus