Hem / Egna nyheter / 2020 / Eskilsminne IF tappar 11 miljoner kronor i omsättning när Eskilscupen ställs in

Eskilsminne IF tappar 11 miljoner kronor i omsättning när Eskilscupen ställs in

I slutet av juli/början av augusti brukar Helsingborg fyllas av tiotusentals fotbollsspelande barn och ungdomar. Idrottsfesten Eskilscupen samlar killar och tjejer från hela landet och för första gången sedan 1968 ställs cupen in.

Idrottsrörelsen drabbas hårt av restriktionerna som följer av coronapandemin. Det är förbjudet att samla fler än 50 personer på samma ställe. Något som fotbollen överstiger mångdubbelt varje sommar när Eskilscupen genomförs i Helsingborg.

-Under de senaste månaderna har vi likt många andra följt utvecklingen noggrant. Vi har parallellt planerat, organiserat och förberett oss för att arrangera den 53:e upplagan av Eskilscupen. Anmälningstakten har varit oerhört positiv, med siffror som pekar upp emot 800 anmälda lag vilket inneburit att vi blivit anförtrodda med den stora äran av att slå alla tidigare rekord av antalet deltagande lag och spelare i årets upplaga, säger André Petersson som är cupgeneral för Eskilscupen.

För många ungdomar är Eskilscupen sommarlovets höjdpunkt. Något de har tränat och planerat för, kanske jobbat ihop pengar till. Ett tillfälle som är lika mycket fest som idrott.

-Vi är oerhört tacksamma för de glada tillrop och den fina optimism vi känt under hela våren från våra gästande lag, medresenärer och samarbetspartners. Det är med er i fokus, omtanke och välmening vi inspireras att ständigt utveckla Eskilscupen och skapa fler oförglömliga minnen under sköna förhållanden i sommarstaden Helsingborg, fortsätter André Petersson.

Eskilscupen har en av Sveriges största fotbollsturneringar och har genomförts sedan 1968. I år ställs turneringen in för att minska risken att sprida coronaviruset.

-Det hopp vi känt och förmedlat under våren, har tidsmässigt hunnit ifatt oss och efter en samlad bedömning med bland annat myndigheter och dess nu fastställda gällande restriktioner för sommaren fanns det inget alternativt beslut att fatta, säger André Petersson om att ställa in årets upplaga.

Stöd behövs nu - föreningar riskerar fortsatt stora tapp ekonomiskt

De evenemang som skulle genomföras perioden 12 mars till 30 juni har kunnat söka kompensationsstöd av Riksidrottsförbundet. Men för evenemang som Eskilscupen finns inte den möjligheten.

-Jag tycker det är bra att alla föreningar som arrangerade större cuper och tävlingar under våren kunde få lite stöd att hantera alla tappade intäkter och kostnader man inte kommer undan. Men vi behöver också ytterligare stöd. Jag hoppas verkligen att regeringen förlänger vårens stöd över sommaren, säger Jane Andersson, ordförande RF-SISU Skåne.

Enligt Riksidrottsförbundet har idrottsrörelsen i hela Sverige ett behov av 1,3 miljarder kronor i stöd för juli till september. Men förbundet har äskat 500 miljoner av regeringen i ett särskilt stöd på grund coronakrisen.

-Våra 19 000 föreningar och 880 000 ledare i hela landet betyder oändligt mycket för Sverige. Om vi inte får extra resurser nu är det inte säkert att vi kan vara samma goda samhällskraft genom och efter pandemin, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet har dialog med regeringen, men inte fått något besked om det blir extra pengar.

- Jag är helt övertygad om att Stefan Löfven och Amanda Lind har full förståelse och insyn i idrottens roll och betydelse för det svenska samhället. Min förväntan är att de med all önskvärd tydlighet visar denna handlingskraft i en krissituation genom att avsätta extra resurser till de tusentals drabbade idrottsföreningarna i Sverige. Vi är många som är drabbade av inställda idrottsarrangemang, evenemang och andra tillställningar även efter den 30 juni, det är högst rimligt och logiskt att det ges likvärdiga förutsättningar för de drabbade i denna period likt för de drabbade i perioden innan dess. Idrottsrörelsen i Sverige verkar från tidiga morgnar, till sena kvällar långt längre än över de fyra månader de första paketet var avsatt för, avslutar turneringsledaren André Petersson.      

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus