Hem / Egna nyheter / 2020 / 428 idrottsföreningar i Skåne får kompensationsstöd innan midsommar

428 idrottsföreningar i Skåne får kompensationsstöd innan midsommar

Idag börjar stödet till 428 idrottsföreningar i Skåne som drabbats ekonomiskt av coronapandemin betalas ut. Stödet baseras på hur stor förlust som föreningen har gjort i förhållande till sin omsättning. De som drabbas värst får mest stöd.

Idag får närmare 428 föreningar i Skåne besked om sin ansökan för att kompensera ekonomiska förluster under våren på grund av coronapandemin. Av regeringens stödpaket till idrotten om 500 miljoner kronor för perioden 12 mars till 30 juni går 91 procent till närmare 4000 föreningar och nio procent till förbund och dess distrikt.

- Det känns bra att vi kan hjälpa ryggraden i idrottsSverige, våra tusentals idrottsföreningar runt om i landet som vecka ut och vecka in skapar bra idrott för barn och ungdomar. Det har varit en grannlaga uppgift att på ett så rättvist sätt som möjlig fördela 500 miljoner kronor när behovet är 1,3 miljarder, säger Björn Eriksson ordförande i Riksidrottsförbundet.

Stödet ska kompensera uteblivna intäkter och kostnader för evenemang som föreningen inte kommer undan, under perioden 12 mars till 30 juni. En bärande princip för stödet är att förlusten jämförs med föreningens omsättning. Variationen de ekonomiska konsekvenserna är stora och därmed också stödet för varje förening.

- När många av vårens och sommarens cuper, turneringar, marknader, idrottsskolor osv flyttas eller stängs ner påverkar det ekonomin för de idrottsföreningar som skulle ha arrangerat eller arbetat vid dessa tillfällen. Tillfällen som ibland finansierar hela årets övriga verksamhet och då kan detta stöd ge nödvändigt andrum, säger Patrik Karlsson distriktidrottschef på RF-SISU Skåne.

Stödet till föreningarna börjar betalas ut idag måndag den 15 juni och Riksidrottsförbundet räknar med att samtliga föreningar ska ha fått sitt stöd innan midsommar.

Att minska smittspridningen och mota pandemin är fortfarande högst prioriterat. Vilket begränsar många idrottsföreningars möjligheter att bedriva sin idrott.

- Jag är imponerad av hur snabbt och ansvarsfullt våra idrottsföreningar har ställt och anpassat stora delar av sin verksamhet under våren. Tyvärr ser vi ut att behöva fortsätta med begränsad verksamhet ett bra tag till. För att vi ska orka genom hela pandemin behöver vi ett förlängt stöd för juli-september om 500 miljoner kronor. Jag har goda förhoppningar att regeringen är beredd att svara upp mot det behovet, avslutar Björn Eriksson.

Förutom de föreningar som idag fått besked om stöd från Riksidrottsförbundet har även föreningar som drabbats ekonomiskt av exempelvis uteblivit slutspel, inställda stora evenemang och tävlingar sökt stöd separat via specifikt specialidrottsförbund.

Föreningar eller förbund har inte möjlighet att överklaga beslutet. Det finns dock möjlighet till rättelse i de fall RF:s hantering varit felaktig. Föreningar och förbund som har frågor hänvisas till This is a mailto link.

Leveransadress:
Östgötagatan 98 D
116 64  Stockholm
för företagspaket och transporter till Idrottens Hus