Asby IF

Asby IF är en fotbollsförening som håller till på idylliska Bryggvallen strax utanför Asby. I lilla Asby bor det knapp 200 personer och föreningen har haft det kämpigt med att få ihop lag till fotbollen under många år. Ungdomsverksamheten försvann helt när skolan lades ner och 2020 var sista året med seniorlag så för att föreningen skulle överleva så fick de tänka om.

Bryggvallen ligger en bit utanför byn så föreningen ville komma närmare invånarna för att få fler engagerade, erbjuda fler aktiviteter och mer rörelse för Asbyborna. Föreningen ville skapa en mötesplats för alla åldrar så tillsammans med ungdomsrådet i kommunen, Asby sockenförening och Skol-IF väcktes då idén om en padelbana och boulebana.

Tack vare bidrag från Kinda-Ydre Sparbank, Ydre kommun, RF-SISU Östergötland och en mängd företagare/privatpersoner så blev det till slut verklighet. Nu står padelbanan klar med närliggande boulebana inne i Asby. En riktig samlingsplats har skapats för byns invånare.

Kommunen och idrotten har gemensamma intressen att skapa attraktiva livsmiljöer och är beroende av varandra för att lyckas. Kommunen är beroende av en befolkning i arbetsför ålder för att kunna skapa tillväxt och bra samshällservice. Föreningen behöver tillräckligt många medlemmar för att kunna organisera en hållbar förening med bra verksamhet över tid. Ungdomar i landsbygder som inte organiserar sig visar mindre framtidstro.

Genom nytänkande och nära samarbete med idrottsrörelsen, kommunen, näringslivet och andra aktörer är Asby IF återigen en attraktiv förening och padelverksamheten är i gång med träningsgrupper och på boulebanan råder det full aktivitet.

Boule bra bild_16_9.jpg

Läs mer här: https://www.laget.se/asbyif