Asby Alpina

Mitt inne i skogen i Ydre döljer sig en idyll. Här bedriver föreningen Asby Alpina sin verksamhet sedan 1979 då skidbacken öppnades. Sedan dess har föreningen utvecklat sin anläggning i olika omgångar och idag är Asbybacken en modern skidanläggning med snökanoner, två liftsystem och fem nedfarter varar en är särskilt avsedd för snowboard. De har även en stor värmestuga, grillplats och stugor/skidutrustning för uthyrning.

Genom projektet ”Alla på snö” så ger Asby Alpina alla fjärdeklassare i Ydre och Tranås kommun möjlighet att testa på både slalom och längdåkning helt gratis.

”Vårt fokus är att vi ska ha roligt, lära ut skidåkning och hålla så låga avgifter så alla har råd att åka” säger Anders Stjärne som varit ordförande sedan 1982.

Fler behöver känna sig naturligt välkomna i idrottsfamiljen. Vi behöver hitta vägar att nå personer med funktionsnedsättning, men också de som befinner sig i ett utanförskap ur ett socioekonomiskt perspektiv eller känner sig exkluderade på annat sätt. Utanförskapet kan bero på den struktur idrottsrörelsen har och hur verksamheten formas.

Tillgängligheten till idrotten behöver öka på olika sätt. Tack vare bidrag från Länsförsäkringar Östgöta och RF-SISU Östergötland så har föreningen under 2021 investerat i en sitski. Det innebär att föreningen nu kan inkludera och ge fler möjligheten, oavsett förutsättningar, att prova på utförsåkning.

Läs mer här: http://www.asbyalpina.com/