Hem / Utbildning/Folkbildning / Tips och inspiration

Tips och inspiration för dig och din förening

På den här sidan lägger vi upp tips och inspiration allteftersom saker dyker upp eller som vi tycker är relevanta att lyfta lite extra just nu. Den är levande och vi hoppas den både kan ge handfasta tips men även peppa och göra så att du får ett leende på läpparna.

Har du/ni något som ni tycker kan inspirera hör av er till oss. Och ni vet väl om att ni även kan följa oss på instagram och Facebook!

Idrottens Dag för seniorer i Motala

26 september fyller vi Råssnäs fritidsområde med massa härliga aktiviteter och rörelse för dig som är över 60 år. 

Idrottens Dag är ett populärt och väletablerat koncept sedan flera år tillbaka. I Motala har Idrottens dag tidigare arrangerats med fokus på barn samt paraidrott, nu är det seniorernas tur!

Evenemanget är skapt för att ge dig, som är 60 år och uppåt, chansen att tillsammans med andra seniorer testa på och upptäcka en rad spännande idrotter, anpassade för er. Idrotter och föreningar som erbjuder både rörelse och social tillvaro, oavsett om man vill vara aktiv själv eller bidra som funktionär på ett eller annat vis. 

Under dagens i Råssnäs får du träffa ett 15-tal föreningar som tillsammans representerar en bredd av aktiviteter, allt från exempelvis gruppgympa, bugg och bågskytte till tennis, golf, segling och flygsport! 

Vi bjuder alla på fika och möjlighet att gå vår tipspromenad i de vackra omgivningarna!

Hela dagen och alla aktiviteter är kostnadsfria och det är bara att dyka upp mellan klockan 10.00-14.00, eller stanna hela tiden!

Givetvis ser vi tillsammans till att skapa ett så smittsäkert evenemang som möjligt.

Varmt välkommen!

Föreningar & aktiviteter på plats:

 • Borens IK – Gåfotboll
 • Boule von Platen - Boule
 • Fritidsbanken Motala – fri utlåning av sport- och fritidsprylar
 • Korpen Motala – gympa, styrketräning, stavgång, tipspromenad, varpa
 • Motala Bågskytteklubb – Bågskytte
 • Motala Flygklubb – Segelflyg
 • Motala Golfklubb - Golf
 • Motala Segelklubb – Segling och radiostyrd segling
 • Motala Tennisklubb - Tennis
 • Motala Triathlonklubb - Triathlon
 • Västers Bordtennisklubb – Bordtennis
 • Wetternbuggarna – bugg
 • Move Motala – fika
 • Motala kommun
 • RF-SISU Östergötland

Listan uppdateras kontinuerligt

Vikten av att behålla våra ungdomar i verksamheten

Vi vet att idrotten redan innan pandemin haft en utmaning i att behålla ungdomar i sin verksamhet. Restriktionerna under pandemin har inneburit att idrotten för många sett annorlunda ut eller pausats helt, och för att inte tappa fler är det viktigare än någonsin att vi har kunskap om hur och varför många ungdomar vill träna och vara engagerade i en förening idag.

Läs mer här om hur ni kan jobba med denna fråga i er förening. 

Digitala årsmöten – Tillsammans ser vi till att det blir ett årsmöte

Årsmötet är idrottsföreningens viktigaste möte, men i och med Coronakrisen kan det vara svårt att genomföra årsmötet fysiskt. RF och SISU Idrottsutbildarna har därför tagit fram vägledning för föreningar som vill eller ska genomföra årsmötet digitalt.

Vi får många frågor om vilka möjligheter som finns. Här på RF:s hemsida hittar ni en mängd bra material.

Har ni ändå frågor så finns vi här för er, kontakta er idrottskonsulent!

#idrottspepp (youtube)

Idrottspepp med Malin Baryard

Idrottspepp med Johan Olsson

Idrottspepp med Robin Bryntesson

Idrottspepp med Stephan Wilsson

Idrottspepp med Roberto Vacchi

Sälj lotter för Folkspel

Podcast – Här pågår föreningsidrott

I podden träffar vi experter, profiler, förebilder, ledare och aktiva för att ge kunskap och inspiration till idrottsföreningar som vill utveckla sin verksamhet så att fler barn, ungdomar och äldre vill idrotta så länge som möjligt i så bra verksamhet som möjligt. Du kan med fördel använda poddens avsnitt som gemensamt diskussionunderlag för att introducera en fråga eller ämne i din förening.

Gemensamma frågor gestaltas i lokala exempel

Podcasten är nationell podd där flera RF-SISU-distrikt bidrar med innehåll, utifrån frågeställningar, utmaningar och möjligheter som i de flesta fall är liknande för idrottsföreningar i hela Sverige. Tanken är att det lokala/regionala exemplet eller perspektiv får gestalta en fråga som är relevant även på fler ställen. Just nu har podden reportrar i sex olika distrikt: Västerbotten, Västernorrland, Stockholm, Örebro, Västra Götaland och Småland. I Örebro sitter även programledarna för podden, då det var i Örebro som podden en gång startade. 

Var hittar du podden?

Podden hittas där poddar finns. Sök på namnet: Här pågår föreningsidrott. Här hittar du podden på Soundcloud.

Kontakta podden

Vill du ställa en fråga, tipsa om ett ämne eller person till podden eller tycka till om ett ansnitt? Kontakta oss via poddens instagram eller via mejl This is a mailto link