Hem / Utbildning/Folkbildning / Tips och inspiration

Tips och inspiration för dig och din förening

På den här sidan lägger vi upp tips och inspiration allteftersom saker dyker upp eller som vi tycker är relevanta att lyfta lite extra just nu. Den är levande och vi hoppas den både kan ge handfasta tips men även peppa och göra så att du får ett leende på läpparna.

Har du/ni något som ni tycker kan inspirera hör av er till oss. Och ni vet väl om att ni även kan följa oss på instagram och Facebook!

Projektstöd barn- och ungdomsidrott

instabilder_projektstöd_webben.jpg

Vi på RF-SISU Östergötland har möjlighet att fördela upp till 50 000 kr till föreningar för Återstart av verksamheten efter coronapandemins effekter. Fokus på stödet är att ge möjlighet att rekrytera, återrekrytera och behålla medlemmar. Huvudområdena är barn- och ungdomsidrott samt verksamhet för personer med funktionsnedsättning, men även vuxna, ledare och funktionärer innefattas.

RF-SISU Östergötland kan fördela projektstöd till föreningar som tappat mindre verksamhet eller ingen alls och som vill göra en satsning på barn- och ungdomsidrott. Prioriterade områden är Inkludering av underrepresenterade grupper samt Trygga och hållbara utvecklingsmiljöer.

Kontakta din idrottskonsulent om du vill veta mer!

Läs mer om projektstödet här.

Tips på lärgruppsmaterial Återstart förening

återstart.jpg

Vad har ni lärt er under coronapandemin, kopplat till omställning av er verksamhet?

Ladda ner den här och jobba med den i er förening!

Vikten av att behålla våra ungdomar i verksamheten

Vi vet att idrotten redan innan pandemin haft en utmaning i att behålla ungdomar i sin verksamhet. Restriktionerna under pandemin har inneburit att idrotten för många sett annorlunda ut eller pausats helt, och för att inte tappa fler är det viktigare än någonsin att vi har kunskap om hur och varför många ungdomar vill träna och vara engagerade i en förening idag.

Läs mer här om hur ni kan jobba med denna fråga i er förening. 

#idrottspepp (youtube)

Idrottspepp med Malin Baryard

Idrottspepp med Johan Olsson

Idrottspepp med Robin Bryntesson

Idrottspepp med Stephan Wilsson

Idrottspepp med Roberto Vacchi

Sälj lotter för Folkspel

Podcast – Här pågår föreningsidrott

I podden träffar vi experter, profiler, förebilder, ledare och aktiva för att ge kunskap och inspiration till idrottsföreningar som vill utveckla sin verksamhet så att fler barn, ungdomar och äldre vill idrotta så länge som möjligt i så bra verksamhet som möjligt. Du kan med fördel använda poddens avsnitt som gemensamt diskussionunderlag för att introducera en fråga eller ämne i din förening.

Gemensamma frågor gestaltas i lokala exempel

Podcasten är nationell podd där flera RF-SISU-distrikt bidrar med innehåll, utifrån frågeställningar, utmaningar och möjligheter som i de flesta fall är liknande för idrottsföreningar i hela Sverige. Tanken är att det lokala/regionala exemplet eller perspektiv får gestalta en fråga som är relevant även på fler ställen. Just nu har podden reportrar i sex olika distrikt: Västerbotten, Västernorrland, Stockholm, Örebro, Västra Götaland och Småland. I Örebro sitter även programledarna för podden, då det var i Örebro som podden en gång startade. 

Var hittar du podden?

Podden hittas där poddar finns. Sök på namnet: Här pågår föreningsidrott. Här hittar du podden på Soundcloud.

Kontakta podden

Vill du ställa en fråga, tipsa om ett ämne eller person till podden eller tycka till om ett ansnitt? Kontakta oss via poddens instagram eller via mejl This is a mailto link