Hem / Bidrag och stöd / Information till Östergötlands idrottsföreningar i coronatider

Information till Östergötlands idrottsföreningar i coronatider


RF-SISU Östergötlands uppdrag är att finnas för och stötta våra föreningar och förbund, inte minst i den pågående coronakrisen. Vi jobbar hårt om än i lite annorlunda former. Här nedan har vi samlat information och vanliga frågor som kan uppstå hos idrottsföreningarna. 

De senaste och uppdaterade frågor och svar som påverkar idrottsrörelsen i stort hittar du på Riksidrottsförbundets information om coronaviruset

Är RF-SISU Östergötlands kontor på Idrottens Hus öppet?

Ja, RF-SISU Östergötlands kontor på Idrottens Hus i Linköping, Motala och Norrköping är öppet för leveranser och eventuella bokade besök, dock inte öppet för Drop-In besök. Merparten av våra medarbetare arbetar hemifrån.


Ska du hämta eller lämna material kontakta:
Linköping: Steve Maguire, 014765008
Norrköping: Erik Henriksson, 0104765013
Motala: Max Kankelwitz, 0104765041

Här hittar du kontaktuppgifter till RF-SISU Östergötlands medarbetare.

 

Visa svar

Vad ska jag tänka på vid besök på Idrottens Hus?

För att minska smittspridningen så vill vi att du:

 • Stannar hemma om du är sjuk, även vid milda symptom
 • Hostar och nyser i armvecket
 • Håller avstånd
 • Tvättar händerna ofta och noga
Visa svar

Vad kan vi få hjälp med av RF-SISU Östergötlands idrottskonsulenter i dessa tider?

Vi kommer fortsätta hjälpa er som vanligt, men i anpassad form. I tider som dessa föds kreativitet och många möten kan ske via olika digitalt plattformar, och en del fysiskt i mindre skala. Ha en dialog med er idrottskonsulent och kom gemensamt fram till vilket sätt som passar er bäst och följ riktlinjerna som Folkhälsomyndigheten ger.

Kontakta RF-SISU Östergötlands idrottskonsulenter

Visa svar

Hur påverkas RF-SISU Östergötlands utbildningsutbud?

För att minska risken för smittspridning försöker vi så långt det är möjligt att erbjuda utbildningar digitalt. Detta är i sin linda då vi själva går igenom en snabb digitaliseringsprocess för att kunna ställa om till digitala utbildningar. Vi jobbar hårt med internutbildning för att kunna tillgodose behovet ute i våra föreningar och förbund.

Vid fysiska träffar gör vi alltid en riskbedömning och säkerställer att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Här hittar du tips på digitala utbildningar.

Här kan du ladda ner information om våra digitala utbildningar.

Har du önskemål om någon särskild utbildning, kontakta gärna Anna-Karin Sunnerstam

Visa svar

Hur kan vi genomföra digitala möten och utbildningar i föreningen?

Att ha en tät och nära kontakt med föreningens medlemmar är alltid viktigt, och i dessa tider kanske än viktigare även om mötet inte kan ske fysiskt.

Då är digitala hjälpmedel en bra lösning, även om det kan för en del kan kännas som en ny och lite skrämmande väg att gå. Dock kan man samtidigt se detta som en möjlighet att ta ett kliv framåt i digitaliseringen och det kan även hjälpa till i framtida kommunikation i föreningen.

Behöver ni tips och hjälp för att komma igång, hör av er till er idrottskonsulent så ska vi se till att hjälpas åt!

Exempel och lathundar till digitala hjälpmedel:

Microsoft Teams

RF-SISU Östergötland använder till vardags Microsoft Teams som digitalt mötesverktyg. Därför kan det vara ett bra alternativ till möte med din idrottskonsulent. Du får en länkinbjudan till ett möte som du öppnar upp i en webbläsare (Obs! Fungerar endast i Google Crome och Microsoft Edge). Har du tillgång till Office365 kan du även ansluta till Teamsmötet via din kalender eller Teams-applikationen. Microsoft Teams som digitalt mötesverktyg finns i en gratisversion om man vill bjuda in till egna möten i föreningen. Se manualer och instruktioner på länkarna nedan.

Manualer och instruktioner

Zoom

Zoom är en enkel videoplattform som används av bland annat många universitet för distansundervisning. För att delta i ett möte kan du ansluta på olika sätt, antingen via länk i webbläsare, app i mobilen eller tablet eller via telefonummer.

Manualer och instruktioner

Skype

Skype är precis som Teams en produkt från Microsoft. Funktionerna är lite mer avskalade än i Teams och är helt gratis att använda. Utöver möjlighet till videosamtal finns bland annat även möjlighet att skicka chattmeddelanden, dela filer med andra, spela in möten samt dela skärm. I ett samtal på Skype kan det vara max enheter uppkopplade samtidigt.

Manualer och instruktioner

Messenger, WhatsApp, Google Hangout/Meet

Om din föreningsstyrelse, arbetsgrupp, ledarteam eller liknande konstellation redan kommunicerar på en plattform, tipsar vi er att kolla upp om det finns möjlighet till digitalt möte i det verktyg som ni redan använder, för att göra det så enkelt som möjligt. Det går till exempel att ringa videosamtal med Messenger, WhatsApp och Google Hangout.

Hjälp att komma igång

Behöver din förening ha hjälp och stöd för att komma igång med digitala möten, kontakta din idrottskonsulent.

Visa svar

Finns det några bra tips för digitala möten?

Ja! Här nedan följer några tips för dig som ska delta i eller genomföra ett digitalt möte. 

För dig som ska delta i ett digitalt möte

 • Har du fått information från mötesanordnaren skickad till dig, läs den i god tid före mötet, så att du har koll på hur du ansluter till mötet och om det krävs några förberedelser. 
 • Anslut dig till mötet 10–15 minuter innan avsatt tid. 
 • Testa gärna så att ljudet fungerar innan mötet startar. Lär dig hur du slår på och av din mikrofon. Tänk på att din mikrofon alltid ska vara avslagen under mötet, förutom när du har ordet, annars hör övriga deltagare dig och dina bakgrundsljud.
 • Hörlurar med mikrofon ger bättre ljud jämfört med datorns/plattans/mobiltelefonens inbyggda högtalare och mikrofon.
 • Använd gärna kameran på datorn/mobilen – det är trevligt för andra att kunna se dig, men det är inget måste. Är ni många som deltar i ett möte sparar ni kapacitet genom att stänga av kameran.

För dig som ska leda ett digitalt möte eller utbildning

 • Välj den digitala plattform som passar för mötet. Här har vi listat några olika verktyg.
 • Lär dig hur plattformen fungerar så blir mötes- eller lärsituationen tryggare. Ha gärna koll på hur du delar dokument, hur du ser vilka personer som deltar i mötet och hur chatten fungerar. Om en mötesdeltagare vill visa något på skärmen, hur fungerar det? Ska du visa en videofilm, säkerställ att du vet hur du gör för att även filmens ljud ska nå fram till deltagarna. Ibland behövs inställningar för det.
 • Skicka ut information till mötesdeltagarna i god tid, som beskriver hur de hittar in till mötet och om de behöver förbereda sig på något sätt.
 • Ha en tydlig agenda som presenteras för deltagarna, gärna i förväg.
 • Utse en person som samordnar mötet så att ni kan behålla struktur och säkerställa att alla blir involverade. Medhjälparen kan hålla koll på om det kommer in frågor i chatten, eller om någon vill komma till tals.
 • Påminn deltagarna om att de ska ha mikrofonerna avstängda. Kom överens om på vilket sätt deltagarna ska begära ordet.
 • Beroende på antalet deltagare, gå gärna laget runt i en kort presentationsrunda innan ni kör igång.
 • Involvera gärna deltagarna med frågor. Med långa monologer riskerar du att tappa deltagarnas intresse.
 • Glöm inte bort att ta en paus.

Tips för att livesända arrangemang

Att livesända eller livestreama ett arrangemang eller en föreläsning ökar människors möjlighet att delta. En livesändning kräver såklart lite mer planering men är ett bra verktyg att ha koll på. Det enda som behövs är en mobiltelefon med kamera. Här hittar du förslag på verktyg för livesändningar.

 • Använd wifi med bra uppkoppling.
 • Använd funktionen ”stör ej” eller flygplansläge så att ingen kan ringa eller smsa dig.
 • Använd en laddare under tiden – annars kan batteriet ladda ur.
 • Använd gärna ett stativ eller ställ mobilen på ett högt bord där den kan stå stilla, det kan bli jobbigt att hålla i mobilen om det är ett långt arrangemang.
 • Ställ mobilen strategiskt så att ingen råkar gå framför.
 • Tänk på att mobilkameran ska vara korrekt roterad innan du slår på livestreaming, ett tips är att rotera kameran horisontellt, och att stänga av eventuellt rotationslås.
 • Se till att volymen är hög, använd gärna en extern mikrofon om du har det.
 • Sätt igång livesändningen när arrangemanget börjar, inte före.
 • Se till att eventuella deltagare som är på plats vet om att ni filmar och är informerade om att ej gå framför och skymma sikten.
 • När arrangemanget är slut: glöm inte att slutföra och publicera så man kan se det i efterhand.
Visa svar

Vad händer med årsstämmorna?

Funderar du på om ni kan genomföra ert årsmöte eller vad som krävs för att genomföra det digitalt. Generellt sett ser vi att man kan skjuta på årsstämman men det kan också finnas digitala lösningar. Kontakta din idrottskonsulent för att få stöd och råd.

Visa svar

Vi behöver ändra vår verksamhet och anpassa den till Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Kan vi få ekonomiskt stöd till det?

Ja. Riksidrottsstyrelsen har beslutat om ett nytt område inom Projektstöd IF Barn och ungdom som innebär att föreningar kan söka stöd för kostnader med att anpassa verksamheten för att kunna fortsätta bedriva den säkert.

Syftet med detta stöd är att i största möjliga mån, med respekt för de rekommendationer som finns och rådande omständigheter, anpassa och fortsätta den dagliga idrottsverksamheten i största möjligaste mån.

Målgruppen är barn, ungdomar och aktivitetsledare vars verksamhet påverkas av coronarestriktionerna.

Idrottsföreningar i Östergötland kan söka stöd för att i mesta möjliga mån kunna bibehålla så mycket verksamhet som möjligt under perioden då restriktionerna från Folkhälsomyndigheten kopplade till coronapandemin, som berör idrottsrörelsen eller som påverkar idrottsrörelsen, gäller.

Stöd kan beviljas till verksamhet som ska genomföras framåt i tiden.

Kontakta din idrottskonsulent för att få mer information.

Visa svar

Vilka riktlinjer rekommenderas om föreningen skulle ha drabbats av bekräftad smitta?

Rekommenderade riktlinjer vid bekräftad smitta i förening:

 • Informera laget/träningsgruppen och övriga personer som ifrågavarande person varit i kontakt med.
 • Övriga i laget/träningsgruppen ska, även om man inte har några symptom, tänka på att man kan vara smittad och vara extra uppmärksam på om man får några symtom under hela inkubationstiden (2-14 dagar, vanligast 5 dagar).
 • Vid symtom ska man isolera sig och gå in på webbplatsen 1177.se för att se vad som gäller om symtomen inte går över på ett dygn.
 • Medan man väntar på provsvaret ska man bete sig som om man har covid-19.
 • Genomför en extra noggrann städning av de ytor, toaletter, redskap med mera som ifrågavarande person använt och vistats i.
 • Följ de regionala förhållningsregler och håll dig informerad via 1177.se.
Visa svar